Усвојен буџет општине Варварин за 2023. годину

На дневном реду 22. седнице Скупштине општине Варварин пред одборницима нашло се 26. тачака. Одборници су усвојили други ребаланс општинског буџета за 2022. годину, а донета је и одлука о буџету за 2023. годину који, по пројекцијама буџетских прихода и примања, износи 593.863.000,00 динара.

Бројне су и новине, када је у питању буџет за предстојећу годину, а председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић истиче да се доста пажње пружа и социјалној политици. Она најављује и да ће на наредној седници локалног парламента бити промењена и Одлука о социјалној заштити када ће бити уврштени и неки нови видови социјалне помоћи.

“Ђаци прваци ће и наредне године добијати бесплатне уџенике, али ће од наредне године и предшколци добијати уџбенике о трошку њихове општине. У плану је и увођење неких нових мера социјалне заштите попут увођења новчане помоћи за наше суграђане који се боре на најтежим болестима, као и помоћ породицама у случају вантелесне оплодње”, рекла је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

За стипендије за најбоље студенте општина је планирала 6 милиона динара, за услугу личног пратиоца детета 1,5 милиона, а за рад и функционисање Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју 15 милиона.

“За помоћ и подршку младим паровима који склопе брак током 2023. године општина ће уместо 10.000,00 динара исплаћивати по 30.000,00 динара. За подстицај мера енергетске ефикасности ове године смо били одвојили 2 милиона динара и од Министарства рударства и енергетике добили још толико, тако да смо за наредну годину дуплирали та средства, на 4 милиона динара и очекујемо још толико од ресорног Министарства. За ове мере владало је велико интересовање и зато смо и повећали ова средства за наредну годину”, наглашава председница општине.

Она наводи и да је буџетом за наредну годину предвиђено 40 милиона динара за изградњу путне инфраструктуре, за водовод и канализацију 20,5 милиона динара, али и 5 милиона динара за одржавање отворених базена СЦ “Темнић” од којих је велики базен у веома лошем стању.

Одборници су на 22. седници локалног парламента усвојили и предлог Консолидованог извештаја о извршењу Одлуке о буџету за првих девет месеци 2022. године, Финансијске планове корисника општинског буџета, а због другог ребаланса, али и предлог Одлуке о промени пословника Скупштине општине Варварин.

Усвојене су и Одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2023. годину и о изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама. Именовани су и чланови Општинског савета родитеља за школску 2022/23 годину, а разматрани су и извештаји о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за период 1. јануар – 30. септембар 2022. године.

4.5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x