Оживљавање задругарства главни приоритет у пољопривреди

Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић присуствовао је данас у Крушевцу радном састанку чија је тема била развој задругарства, односно Програм подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије.

Овај програм се реализује кроз учешће државе у економско – финансијским подстицајима за оснивање нових задруга у 2017.години, а састанку су присуствовали и чланови Одбора за село САНУ Бранислав Гулан и Ристо Костов, председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и представници Министарства, као и градоначелник Драги Несторовић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, помоћник градоначелника за пољопривреду Марко Милојевић, председници суседних општина и стручњаци у области пољопривреде.

Министар Кркобабић рекао је да се, што се тиче подстицајних мера државе, за оснивање нових задруга опредељује 50.000 евра, а за ревитализацију и оживљавање постојећих 100.000 евра.

У овом крају, нагласио је Министар, евидентирано је 56 задруга од којих је 26 активно, а постоји око 6.000 пољопривредних газдинстава која поседују у просеку око 4,5 хектара. “Управо су њима намењени ови подстицаји, а новац се искључиво наменски користи за опрему, односно технологију производње. Циљ је обједињавање малих произвођача око финалног производа који треба да поседује све потребне карактеристике за излазак на европско тржиште”, истакао је министар Кркобабић.

Оно што је такође битно је да ће зарада стручних лица, односно руководиоца задруга, бити обезбеђена из буџета Републике Србије, а за све ове активности у циљу оживљавања задругарства, односно села, неопходни су обједињени напори Владе, локалних самоуправа и пољопривредних произвођача.

Од почетка акције (априла месеца) до сада, основано је око 70 задруга, а овај пројекат наставиће се и наредне године. За тај период планира се издвајање око 25 милиона евра, како би ефекти били што оптималнији.

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић је у свом обраћању рекао да је на територији града Крушевца регистровано 18 земљорадничких задруга, од којих су само 4 извршиле пререгистрацију по новом Закону о задругарству. “Њихова претежна делатност је везана за гајење садног материјала, узгој музних крава и мешовиту пољопривредну производњу, а током ове године издвојено је око 28 милиона 700.000 динара за разне програме у циљу подршке регистрованим пољопривредним газдинствима. Локална самоуправа издваја значајна средства за пољопривреду, а и даље ће наставити са подршком развоју ове важне привредне гране”, истакао је Нетсоровић.

Скупу су се обратили и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић и начелник Службе при Министарству др Синиша Перић, који је одржао и презентацију “Развој задругарства у Републици Србији”. Иначе, ово је први пројекат који је здушно поздравила и Српска академија наука и уметности, о чему је говорио члан Одбора за село Бранислав Гулан.

Министар Кркобабић наставља са обиласцима округа по Србији промовишући задругарство, а сви расположиви стручни и остали ресурси биће стављени у функцију помоћи локалним самоуправама и задругарима како би се процес што брже и квалитетније одвијао.

На крају посете, Министар је посетио задругу “Еуро дуо калем” из Лазаревца, где је у разговору са директором Дејаном Миладиновићем и задругарима могао да чује њихова искуства, идеје и планове за наредни период.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x