Почела обавезна вакцинација деце од пнеумокока, ММР вакцину у Варварину примило преко 95% деце

Почетком априла месеца почела је вакцинација деце рођене од јануара ове године против бактерије пнеумокока, бактерије која је иначе изазивач низа инфекција дисајних путева попут упале плућа, а може да изазове и менингитис. Имунизација се врши о трошку државе, а треба знати да, према подацима Светске здравствене организације (СЗО), од болести које изазива бактерија пнеумокока годишње умре више од 1.6 милиона људи, махом деце млађе од пет година.

Синфлорикс, вакцина против бактерије пнеумокока, штити од десет типова ове бактерије и даје се у три дозе, односно у другом, четвртом и шестом месецу, док је ревакцинација предвиђена између тринаестог и петнаестог месеца живота детета, објашњава виша медицинска сестра Дома здравља “Др Властимир Годић” Оливера Јелић додавши да је тренутно намењена само деци рођеној 2018. године, али да је могу примити и деца до пете године живота.

Она наглашава да је варварински Дом здравља добио тренутно 26 доза, што је довољно за почетак, зато што је од почетка године на територији општине Варварин рођено свега 19 детета, док се у наредном периоду очекује још доза овог цепива.

Педијатар Дома здравља у Варварину, др Снежана Станојевић, објашњава за наш портал да се пнеумококна вакцина, која је веома важна за децу, заједно даје са Пентаксимом, с тим што се не даје у исти екстремитет већ је деца примају у обе ножице.

Она истиче да је у протеклом периоду обухват деце вакцинацијом на територији варваринске општине велики, док је само у два случаја дошло до одбијања имунизације и против тих родитеља су поднешене пријаве.

“Готово сва деца са територије наше општине су вакцинисана и одазив је добар. Деца су вакцинисана свим вакцинама, чак и ММР вакцинама, имамо свега неколико родитеља, двоје или троје, који једноставно не прихватају вакцинацију, из неких својих разлога, мада су они као родитељи вакцинисани, али своју децу не желе да вакцинишу, тако да смо, по препоруци Министарства здравља, обавестили санитарног инспектора о тим случајевима”, наглашава др Станојевић и додаје да су, осим у ова два случаја, сва остала деца примила све вакцине, чак и ромска деца, па и она деца која нису имала вакцинални статус тако да су она ванредно вакцинисана.

Када је у питању ММР вакцина, према речима педијатра др Снежане Станојевић у Варварину није било никаквих компликација, као ни код Пентаксим вакцина, док је скоро 98% деце на територији наше општине имунизацијом заштићено од свих болести, што је одличан резултат. Такође, на територији варваринске општине у овом тренутку нема регистрованог ни једног случаја морбила.

“Што се тиче ММР вакцина ми немамо никаквих комликација, као ни код Пентаксим вакцине коју деца примају већ четири године и за тај период нисмо имали ни једно дете са компликацијама, родитељи нам доводе децу и нису заведени овим лажима појединих назови “стручњака” који су из медицине и који нису из медицине. Има и “доктора” на жалост који сматрају да децу не треба вакцинисати, што је заиста страшно”, упозорава др Станојевић.

У календару имунизације цепиво против бактерије пнеумокока је 11-та вакцина, земље из окружења још увек немају ову вакцину у обавезној примени, док је у већини западних земаља вакцина против бактерије пнеумокока обавезна већ десет година. Ова бактерија преноси се кашљањем, кијањем или додиривањем заражених предмета, а потом уношењем у организам преко уста или носа. Најчешће изазива запаљење средњег уха, синуса и бронхитис, али је опасна јер је узрочник и животно угрожавајућих болести какве су упала плућа, менингитис и сепса. У лечењу пнеумококних инфекција се уобичајено користи антибиотска терапија, али се, због растуће неосетљивости бактерија на њих, првенствено препоручује превенција вакцинацијом.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x