Почело асфалтирање писте на аеродрому “Росуље”

На аеродрому “Росуље”, користећи добре временске услове, убрзано се изводе радови на асфалтирању полетно слетне стазе. Тим поводом, ову локацију су обишли директор предузећа “Аеродроми Србије” доо Ниш Михајло Здравковић са сарадницима, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и заменик начелника Градске управе Весна Анђелић.

Аеродром “Росуље”, иницијално, један од капиталних пројеката за град Крушевац, а сада припојен предузећу “Аеродроми Србије“ доо Ниш, добија репутацију националног значаја. По речима градоначелнице Крушевца Јасмине Палуровић, прве грађевинске радове финансирао је Град у износу од 100 милиона динара, а значајна средства издвојена су и за експропријацију земљишта.

Након преноса оснивачких права на Владу Републике Србије, из републичког буџета издвојена су средства за изградњу хангара са стајанком и рулном стазом, са пратећим хидротехничким и електро инсталацијама, чија је предрачунска вредност 27,5 милиона динара.

Директор предузећа “Аеродроми Србије” доо Ниш Михајло Здравковић је рекао да, сходно пројекту и динамици планираних активности, у оквиру треће фазе изградње, тренутно се изводе радови на асфалтирању, односно стављању првог слоја асфалта на полетно слетној стази (дужина 820 метара, ширина 23) са припадајућом рулном стазом (дужина 110 метара, ширина 15). Предрачунска вредност – 313, 5 милиона динара.

Оно што је такође битно је и изградња ретензије, у сврху прикупљања и одливања атмосферских вода, како би се заштитило подручје села Паруновац. Такође, планира се и уређивање прилазног дела до хангара и паркинг, као и повећање напона електричне енергије.

Након завршетка изградње која се очекује током текуће године, аеродром “Росуље” носиће кодну ознаку 2Б, што подразумева слетање авиона распона крила од 15 до 24 метра ширине и биће намењен за спортске, карго и комерцијалне летове, што значи да ће Град Крушевац добити нову димензију која подразумева и ваздушни саобраћај, додатну атрактивност за инвеститоре и спортско – туристички аспект.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x