Почело полагање завршног испита

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић пожелео је данас свим ученицима који полажу тест из српског, односно матерњег језика у оквиру завршног испита, пуно успеха и да упишу жељену школу.

Ружић је приликом посете ОШ “Гаврило Принцип” у Земуну малим матурантима поручио да у средњим школама има довољно места и да нема разлога за бригу, истакавши да је потребно само да се фокусирају и да пажљиво и без брзоплетости решавају тестове.

Први потпредседник Владе је претходно обишао скенинг центар у тој школи и увериo се да је све спремно за овогодишњи завршни испит.

Он је навео да су сви тестови јуче довезени у пратњи полиције до 31 пункта, а потом и дистрибуирани школама, и истакао да је ресорно министарство успоставило одличну сарадњу са свим надлежним институцијама и актерима у овом процесу.

“Сарађујемо са Министарством унутрашњих послова и Поштом Србије, као и ресорним заводима. Имамо 1.247 основних школа, приближно 12.000 наставника прегледача и још око 12.000 дежурних наставника, као и око 1.700 супервизора”, прецизирао је Ружић.

Према његовим речима, током овог процеса поштују се све епидемиолошке мере, а стручним упутством дефинисан је број ученика и дежурних наставника за време полагања тестова.

Ружић је подсетио на то да у учионици може да буде највише до 12 ученика и два дежурна наставника, а школе, које имају до 50 ученика осмог разреда, могу да организују полагање завршног испита и у фискултурним салама.

Завршни испит полаже више од 68.000 ученика. Они ће тест из математике полагати у четвртак, 24. јуна, а комбиновани тест у петак 25. јуна.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x