Рок за регистрацију и избор управника стамбених зграда истиче 31. децембра

Крајем 2016. године на снагу је ступио Закон о становању и одржавању зграда и зато, према овом закону, управљање стамбеним, односно стамбено – пословним зградама обавеза је стамбене заједнице. Стамбену заједницу, која има статус правног лица, чине сви власници посебних делова стамбене, односно стамбено – пословне зграде, док се посебним деловима зграде сматрају стан, пословни простор, гаража, гаражно место или гаражни бокс.

Првобитни рок за упис стамбених заједница у Регистар истих, који води Одсек за урбанизам и грађевинарство Општинске управе општине Варварин, био је 12. децембар 2017. године, али је померен за 31. децембар 2017. године из разлога што је до сад у Регистар уписан мали број стамбених заједница.

Из Одсека за урбанизам и грађевинарство Општинске управе општине Варварин подсећају да је први корак у поступку регистрације да све стамбене заједнице одрже скупштине стамбених заједница и изаберу управнике. Управник (или друго овлашћено лице) је затим дужан да, у року од 15 дана од дана одржане прве седнице скупштине стамбене заједнице, поднесе пријаву за упис са пратећом документацијом и преда их на писарници Услужног центра општине Варварин, шалтер бр.1 и 2.

Уколико стамбена заједница не може да изабере за управника неког од својих чланова, постоји и могућност доношења одлуке да ту дужност обавља професионални управник и у том случају цена његовог ангажовања дефинише се уговором.

“Уколико стамбена заједница не изврши регистрацију до краја 2017. године, Општина Варварин је по закону у обавези да наметне принудну управу, односно да ангажује професионалног управника и одреди накнаду на месечном нивоу за његово ангажовање. Такође, прописане су веома високе новчане казне за стамбену заједницу, уколико се не региструје у предвиђеном року”, упозоравају из општинског Одсека за урбанизам и грађевинарство и апелују на грађане да не дозволе да дође до увођења принудне управе, јер то није ни њихов интерес ни интерес Општине Варварин, већ да се организују и региструју своју стамбену заједницу до краја 2017. године.

Образац пријаве за регистрацију грађани могу преузети електронским путем на сајту Општине Варварин или у згради Општинске управе Варварин, ул. Марина Мариновића бр. 34, 2. спрат, канцеларија 16. За све информације о потребној документацији за регистрацију, на располагању је и број телефона 037/787-171, локал 143 – Одсек за урбанизам и грађевинарство.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
1 Comment
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Nebojsa
3 године раније

Prvo zakon su pisali oni koji imaju firme za odrzavanje zgrada pa je izbor upravnika iz takve firme kao da zecu dajete da cuva kupus. Da drzava zeli da se zakon posteno sprovede uvela bi odmah sutra prinudne upravnike jer ih u svim vecim gradovima ima vise nego dovoljno na nacin da se podeli na ravne casti +/-3% posebnih delova deleci ukupan broj koji nisu registrovani. Naravno da nece dok ne prodju izbori. Nelogicno je da drzava odredi veliku minimalnu cenu tekuceg odrzavanja a da nije propisano sta to podrazumeva po obimu i vrstama usluga za taj novac. Apsurd je… Опширније »

1
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x