Сајам образовања за будуће средњошколце

Школска управа Расинског округа, заједно са Градском управом и Спортским центром, у Хали спортова, организовала је Сајам образовања за ученике осмог разреда основних школа. На Сајму се представило 14 средњих школа из Расинског округа, међу којима је била и Средња школа Варварин, али и две школе у приватној својини (Средња школа “Ушће” из Београда и Средња мешовита школа из Крушевца), као и Дом ученика из Трстеника.

Многобројним осмацима и другим посетиоцима одржао је промоцију и Едукативни центар Крушевац, који реализује програме и пројекте за младу генерацију.

Сајам је свечано отворила градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, која је истакла да је ова манифестација одлична прилика да се будући средњошколци упознају са програмима средњих школа и да се лакше определе за свој будући животни позив.

“Одабир животног позива и креирање професионалне каријере је од изузетног значаја за сваког младог човека и надам се да ће те овде пронаћи праве информације које ће вам помоћи да направите најбољи избор. Бирајте увек пут знања, јер је само тај пут увек непогрешив”, изјавила је челница локалне самоуправе.

Ова традиционална манифестација је последњи пут одржана 2019. а затим је уследила двогодишња пауза због пандемије корона вируса.

Ученици средњих школа су осмацима показали бројне занимљивости из програма својих образовних профила и одушевили многобројну публику. Богату трпезу здраве хране и хемијске процесе представила је Хемијско технолошка школа, монтажу мини робота Прва техничка школа, керамичке послове и друге радове у грађевинарству Политехничка школа “Милутин Миланковић”, а Средња школа “Ушће” из Београда своју модерну опрему и технологије, које се ретко где примењују у Србији.

Ове године у средњим школама у Расинском округу има 2.256 места за 2.037 свршених основаца, а биће и нових образовних профила. У Медицинској школи у Крушевцу биће отворено одељење за гинеколошко акушерске сестре, а очекују се да још два образовна профила буду одобрена од стране ресорног министарства и то мешовито одељење за керамичаре, терацере пећаре и декоратере зидних површина у Политехничкој школи “Милутин Миланковић” и техничар за биотехнологију у Хемијско-технолошкој школи.

Средња школа Варварин, поред Гимназије природно – математичког смера, одељења економских техничара, техничара моторних возила и механичара моторних возила, од ове године у својој понуди има и смер индустријски механичар.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x