“Свака цигарета смета”: Акција Црвеног крста Варварин и Дома здравља “Др Властимир Годић”

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима – 31. јануара, под слоганом “Свака цигарета смета”, Црвени крст Варварин, у сарадњи са Домом здравља “Др Властимир Годић”, организовао је јавну манифестацију у просторијама зграде Општинске управе Варварин.

Том приликом грађанима су дељени лифлети и указивано им је на штетност дуванског дима, како за пушаче тако и за друге особе које бораве у истој просторији, а нарочито за здравље деце и младих. Грађани су, у замену за цигарету, добили јабуку, а током акције им је мерен притисак, шећер у крви и подељене су лифлете са обавештењима о упутствима за здрав стил живота и значај престанка пушења.

“Поред указивања на штетне ефекте употребе дувана и дуваских производа и изложености дуванском диму, посебно се наглашава значај престанка пушења што је и тема овогодишње кампање. Употреба дувана и дуванских производа је други водећи фактор обољевања од кардиоваскуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска, а повећава ризик обољевања и од болести дисајних путева и од малигних обољења”, објашњавају из Црвеног крста Варварин.

Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму. Већина смртних случајева повезаних са дуваном дешава се у земљама са ниским и средњим приходима.

“Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са оболевањем од најмање 20 других малигних обољења као што су: рак бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Употреба дувана је и фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, болести потпорног апарата зуба тј. ткива и костију који окружују зубе и многе друге болести. Поред тога, употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности. Истраживања спроведена у Србији показују пораст популарности других дуванских и никотинских производа”, поручују из Црвеног крста.

Према подацима Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима у Србији, 2019. године скоро сваки пети (17,7%) ученик првих разреда средњих школа је бар једном током живота пробао електронске цигарете. Ученици наводе различите мотиве за пробање електронских цигарета. Највећи проценат (72,3%) ученика првих разреда средњих школа који су пробали електронску цигарету су то урадили из радозналости (72,0 % дечаци и 72,6% девојчице). Поред тога, подаци показују да међу ученицима који су пробали електронску цигарету само 18,2% ученика мисли да је течност за електронску цигарету коју су први пут користили садржала никотин.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x