У Музејској збирци у Трстенику одржана изложба поводом 40 година постојања

Средњовековни мач, сребрно оглавље, парфем из 1953. године, алат за испирање злата – само су неки од занимљивих предмета изложених у Музејској збирци Народног универзитета Трстеник у оквиру изложбе “40 за 40“ која је у мају месецу била отворена поводом републичке манифестације “Музеји за 10”. Изложба представља 40 најрепрезентативнијих предмета из археолошке, историјске и етнолошке збирке Музејске збирке, а пред запосленима био је тежак задатак, јер је требало одабрати 40 предмета који илуструју прошлост и богато културно – историјско наслеђе трстеничког краја међу фондом од преко 3.000 предмета.

“Повод за изложбу је 40 година од оснивања Музејске збирке, као организационе јединице Народног универзитета Трстеник, односно 40 година организованог прикупљања, чувања, обраде и излагања покретних културних добара општине Трстеник. Посетиоци изложбе имају прилику да прошетају кроз прошлост трстеничког краја и погледају неке од најзанимљивијих експоната. Међу 40 изложених предмета најстарији је мамутов зуб, из периода плеистоцена, стар 150.000 година, а осим мамутовог зуба изложени су и предмети који су настали у процесу људског рада и то су предмети који потичу са археолошког налазишта “Шљивик” у селу Страгари. Предмети су стари 6.000 година и илуструју живот првих становнока трстеничког краја”, каже кустос Јелена Вукчевић, мастер професор историје у Музејској збирци.

Осим предмета из периода неолита, изложени су и предмети који илуструју културе других народа и држава које су у неком историјском моменту насељавале територију општине Трстеник или само пролазиле овуда, па тако је изложен и келтски каричасти новац (у облику карике) из периода гвозденог доба (који представља претечу монетарног система у периоду робно – новчане размене), римско прстење, бравица за ковчежић и фибула, сребрна тетрадрахма Александра Македонског, новчић Вука Бранковића, средњовековни прстен, средњовековни мач (друга половина XII века).

Из периода османске власти у овим крајевима изложено је месингано кандило из XVII века, сребрно оглавље са полудрагим камењем, турски сребрни новац и керамичка лула, као и либаде везено срмом и пафте (ручно израђена копча за каиш).

“Из XX века су изложени предмети: икона Светог Саве коју је 1914. године престолонаследник Александар поклонио Славку Петровићу, ученику III разреда гимназије у Трстенику, са посветом/рукописом престолонаследника на полеђини, метална дамска торбица од алпака сребра, пудер из 1920-их, парфем из 1953. године”, појашњава нам Јелена Вукчевић и на крају додаје да је поводом Европског дана музеја, 18. маја 2023. одржана радионица “Музејски предмет као историјски извор”.

Радионици су присуствовали ученици VI и VIII. разреда историјске секције ОШ “Миодраг Чајетинац Чајка” са наставницом историје Вером Копривицом. Основна идеја радионице је да ученицима представи како музејски предмет, као материјални историјски извор, може да пружи сведочанство о различитим догађајима, процесима и појавама које су се током историјског трајања одигравале на територији општине Трстеник.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x