Уз помоћ немачких партнера улагање близу 400 милиона евра у еколошке пројекте

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је након радног састанка у Градској кући у Крушевцу и обиласка новоизграђеног постројења за прераду отпадних вода у овом граду, да је обим инвестиција у изградњу и модернизацију комуналне инфраструктуре које спроводимо са Немачком развојном банком KfW достигао близу 400 милиона евра.

Момировић је одржао састанак са извршном директорком немачке развојне банке KfW Кристијаном Лајбах, градоначелницом Крушевца Јасмином Палуровић и директорима јавних комуналних предузећа у Крушевцу.

“Постројење у Крушевцу је до сада најуспешнији пример постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији, које је изграђено у складу са стандардима Европске уније. Апсолутно смо опредељени одрживом коришћењу природних ресурса, заштити биодиверзитета и животне средине, у складу са циљевима “Зелене Агенде” за Западни Балкан”, нагласио је Момировић.

Према његовим речима, пред нама је још доста пројеката, а посебан фокус ћемо ставити на изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и врло брзо покренути изградњу шест постројења, као и изградњу централних депонија од којих ће једна бити у Крушевцу.

“За годину и по дана имаћемо перфектну еколошку слику у Крушевцу. У наредном периоду ћемо са партнерима из Немачке уложити близу 250 милиона евра за приоритетне инвестиције у екологију у здравију животну средину за све грађане Србије. У току су инвестиције у области водоснабдевања, регулисања отпадних вода и комуналног отпада у великом броју локалних самоуправа”, рекао је Момировић.

Министар је оценио да Крушевац постаје град узор по нивоу инвестиција у еколошке пројекте, јер је у њему изграђено централно постројење за пречишћавање отпадних вода и 60 километара канализационе и колекторске мреже у вредности нешто већој од 26 милиона евра.

Постројење у Крушевцу, поред најсавременије технологије за прераду отпадних вода, има и линију за соларно сушење муља која, уместо конвенционалних облика енергије, користи обновљиву соларну енергију.

На радном састанку у Градској кући више речи било је о даљој сарадњи Министарства и немачке развојне банке KfW на пољу еколошких пројеката, будућем еколошком развоју Крушевца, досадашњим искуствима из заједничке сарадње, као и о ситуацији са управљањем отпадом и будућим пројектом изградње регионалног центра за управљање отпадом у Крушевцу.

У оквиру успешне дугогодишње билатералне сарадње са СР Немачком Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре спроводи пројекте изградње комуналне инфраструктуре у области водоснабдевања, отпадних вода и управљања чврстим отпадом.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x