Водопад и пешачке стазе у Врњачкој Бањи

У сусрет великом јубилеју, обележавању 150 година организованог туризма (1868-2018), Врњачка Бања наставља да уводи нове садржаје у своју туристичку понуду. Према речима помоћника председника општине Врњачка Бања Милутина Думановића овај велики јубилеј Врњачка Бања ће дочекати са водопадом и новим пешачким стазама на Црквеном брду. Иначе, цео пројекат се реализује уз помоћ Министарства за трговину и туризам Владе Републике Србије и Општине Врњачка Бања.

“Реконструкција пешачих комуникација подразумева денивалацију и формирање платоа у зони улаза у подземни тунел на Тргу културе. Вршиће се партерно уређење пешачких стаза, хортикултуре и расвете, док ће у делу испод летње позорнице бити дограђен садржај водопада – композиције различитих водених садржаја, са припадајућом инфраструктуром и инсталацијама”, објашњава Думановић.

Он додаје и да се постојеће стазе реконструишу у смислу смањења нагиба рампи увођењем степеница, обрада газећег слоја биће у граниту и префабрикованим бетонским елементима са одговарајућим слојевима, отпорни зидови биће од бетонске конструкције са облогом од камена, а пројектована је и ограда од челичних профила.

Думановић истиче да ће део платоа код летње позорнице, који је у израженом паду према приступној стази, бити нивелисан у постојећем континуитету платоа. Плато видиковца подразумева делимично нову грађевину у армираном бетону са облогом од камена и оградом, док се постојећи дрвени павиљон, који је у лошем стању, реконструише у истом габариту и на истом месту.

Нова архитектура у бетону (алуминијум, стакло, дрво) остаће са истом функцијом и незнатним проширењем приступног платоа, а све врсте интервенција подразумевају максимално пажљиво уклапање у постојећу структуру овог амбијента и поштовање аутохтоних материјала. Иначе, рок за завршетак радова је три месеца.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x