Иван Арсић нови члан Општинског већа, бурна расправа о завршном рачуну буџета општине Варварин

На двадесет првој седници Скупштине општине Варварин пред одборницима нашло се 10 тачака дневног реда, али и поред малог броја тачака заседање је трајало више од два сата. После потврђивања мандата новим одборницима са изборних листи “Александар Вучић – Србија побеђује” и “Ивица Дачић – СПС – ЈС – Драгољуб Станојевић”, др Драгославу Арсићу и Марини Савић, прешло се на избор новог члана Општинског већа.

Пошто је Дејан Раца поднео оставку на место већника, председник Општине Војкан Павић предложио је Ивана Арсића за новог члана већа, а после потврђивања оставке од стране одборника повела се полемика о Арсићевом избору.

Одборник опозиционог Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Зоран Миленковић је са скупштинске говорнице рекао да претпоставља да се ради о “политичким разлозима” у вези избора новог већника, а против Арсићевог избора били су и опозициони одборници СПО-а Слава Петровић и Темнићке алтернативе (ТА) Мирослав Милошевић.

Одговарајући на реаговања одборника опозиције, који су изразили жељу да им кандидат за члана већа лично буде представљен, шефица одборничке групе СНС-а у локалном парламенту и председница варваринских напредњака др Виолета Лутовац-Ђурђевић оценила је да је Арсић добар избор, с обзиром да је изазвао велику расправу.

“Сигурна сам да смо, ја као председник странке, а и мој Општински одбор који је подржао предлог да господин Иван Арсић из Обрежа буде изабран за већника, направили добар избор. Очигледно да је он добар избор чим се оволико интересујемо ко је, шта је, кад је рођен, чиме се бави. Никада до сада нисмо већника изводили пред одборнике, али ако желите да то буде пракса убудуће, можемо и то да уведемо, с обзиром да смо власт која све што ради ради транспарентно”, поручила је др Виолета Лутовац-Ђурђевић.

Пронаћи где је завршио кредит у “швајцарцима”, расветлити случај незаконите смене прим. др Биљане Илић из 2012. године

Она се осврнула и на коментар одборника Славе Петровића о вођењу странке на локалном нивоу: “То како ја водим странку, као председник ОО СНС-а, да ли је то добро или није то сам Вам показала на локалним изборима 2016. године, а водите и ви овако странку као што водим ја са својим тимом па ћете можда имати резултате какве ми сада имамо”, рекла је др Лутовац-Ђурђевић.

Иван Арсић је изабран за члана Општинског већа јавним гласањем, а за његов избор гласало је 24 одборника, против је гласало троје, док је двоје било уздржано.

Бурна расправа о Завршном рачуну буџета општине Варварин. 20 милиона динара из буџета отишло на судске таксе због неодговорности појединаца из бивше власти!

У наставку седнице расправљало се и о Завршном рачуну буџета општине Варварин за 2017. годину и Извештају независног ревизора. Одборнику опозиционог ПОКС-а Зорану Миленковићу “засметао” је инвестициони део зато што је, према његовим речима, од нешто више од планираних 100 милиона динара у 2017. години реализовано 65 милиона. Он се осврнуо и на изградњу моста Обреж – Параћин о чијој се изградњи говори још од избора 2003. године и који је био главна тема сваке изборне кампање у последњих 15 година.

Због бахатости појединаца нанета огромна штета општини Варварин у случају “Јеремић”

На тај коментар одговор је добио од шефице одборничке групе СНС-а др Виолете Лутовац-Ђурђевић која је упоредила реализацију капиталних инвестиција у 2017. години са реализацијом 2012. и 2014. године.

“Што се тиче реализације капиталних инвестиција, када упоредимо реализацију са процентуалном реализацијом извршења буџета мислим да тих неких 10% и нису велики, а и ја сам на Савету за буџет рекла да просто морамо да се осврнемо на ранији период и да видимо како је претходна власт радила, да ли је тад реализација тих капиталних инвестиција пратила реализацију буџета процентуално. С обзиром на податке да је 2012. године асфалтирано 300 до 400 метара, питам се каква је тада била реализација процентуално, 2014. године асфалтирано је 2км када је одрађена деоница Бачина – Обреж, а у 2017. години поред нешто више од 4км пута Залоговац – Парцане, за који смо добили од државе 40 и неколико милиона динара, 2км асфалта је обезбеђено из буџета општине Варварин, а уз то смо градили канализацију, водовод”, навела је др Лутовац-Ђурђевић.

Она је додала да су, доласком актуелне владајуће коалиције на власт 2016. године, сви радови на асфалтирању и свака капитална инвестиција урађени другачије у односу на ранији период.

“Сматрам да смо од 2016. године свако асфалтирање, сваку капиталну инвестицију радили можда мало другачије, не ви као извршна власт, него у односу на тај период кад је можда нешто друго од власти тражено, грађевинске дозволе и сви услови које ми морамо да имамо да би адекватно био спроведен целокупан процес и за јавне набавке и за асфалтирање и да нико ни за шта не стави свој потпис, а да то не треба да буде тако”, објаснила је др Лутовац-Ђурђевић нагласивши да су радови на реализацији појединих капиталних инвестиција крајем прошле године морали да буду стопирани пре свега због лоших временских услова, па је из тог разлога дошло до продужења уговора, тако да су те обавезе биле пренете у овој години.

Шефица одборничке групе напредњака у Скупштини општине, одговарајући на Миленковићеве коментаре, нагласила је да чак 20 милиона динара из општинског буџета иде само на судске таксе.

“У 16 година колико сте Ви владали направљене су неке грешке, не кажем да сте Ви лично као председник Општине одговорни, али свакако ће суд да утврди ко је крив. Ми плаћамо за Педу (Предраг Јеремић) око 5 милиона, плаћамо за прим. др Биљану Илић што је смењена скупштинском одлуком без једне реченице образложења, зато што је неки Секретар Скупштине рекао “то тако може”, па мислим да је и та Одлука требало да се преиспита да ли то може или не. Плаћамо за др Ивану Гајић милионску цифру зато што се неки директор, који је тада вршио функцију директора Дома здравља, није сетио да прегледа уговоре својих радника, значи кад се дође на посао, на тако одговорној функцији, мора да се погледају досијеи свих радника и то би требао свако да одради. Зато сматрам и позивам председника Општине и председника Скупштине, правобраниоца да локална самоуправа, као оснивач Дома здравља, поднесе једну пријаву Суду да се установи ко је крив за овакве ствари јер то су велика средства буџета општине. 20 милиона је цифра коју смо ми прошле године издвојили за асфалтирање, али општина не може даље да ради уколико се не отараси овог бремена”, поручила је др Виолета Лутовац-Ђурђевић са скупштинске говорнице.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x