Коронавирусом заражено 785 особа у Србији, потврђен трећи случај у Варварину

Епидемиолог Предраг Кон  саопштио је на конференцији за новинаре у Палати Србија да су у последња 24 часа регистрована 44 нова случаја заразе коронавирусом и да су забележена још три смртна случаја. Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 622 особе, од којих су 44 позитивне, а 578 је негативнo на нови коронавирус. Према нашим сазнањима потврђен је и трећи случај на територији општине Варварин, а вирусом COVID-19 заражена је жена из Варварина.

Према јутрошњим подацима, хоспитализовано је укупно 540 пацијената, а њих 62 су на респиратору. У националној референтној лабораторији Института Торлак тестиране су укупно 3.084 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Кон је навео да је у КЦ Војводине преминула 81-годишња жена, која је боловала од хроничне опструкције плућа и хипертензије, додајући да је преминули 46-годишњи мушкарац био кардиолошки пацијент и имао је и дијабетес и болест бубрега.

Према његовим речима, пацијент који је преминуо у КБЦ “Драгиша Мишовић” боловао је од дијабетеса и хипертензије. Он је такође нагласио да је број случајева позитивних на коронавирус у Србији у последња два дана опао, што је, како је навео, разлог за умерени оптимизам.

“Свакако да је то добро, али не усуђујем се да кажем да је то поуздан знак јер је прошло тек два дана, само тако да се настави”, навео је Кон.

Он је напоменуо да је ситуација у Србији прилично боља него што је била 25. дана у Италији, додајући да се, ипак, број особа на респиратору повећава, при чему је 16 људи умрло.

Према његовим речима, то што имамо више људи на респиратору показује колико имамо људи у животном ризику и управо зато морамо да будемо озбиљни.

Кон је оценио да је добро то што је прошла четврта недеља, и додао да са умереним оптимизмом може да каже да тренутно није лоша ситуација.

Он је, одговарајући на питање о новим вирусолошким лабораторијама, навео  да ће све више њих да се укључује и да ће бити потребно да се валидирају како би могле да раде, али да је за то потребно одређено време.

Према његовим речима, новим коронавирусом у Србији је највише заражено становништво у радно активном узрасту, односно од 25 до 55 година.

Кон је прецизирао да конкретно у Београду чак 65 одсто припада узрасту од 25 до 55 година, док је приближно 20 одсто у узрасту преко 60 година, уз напомену да су у првој недељи заражавања у Београду највише оболевали они у узрасту од 55 до 60 година.

Када је о полној структури реч, он је навео податак да је до сада у нашој земљи преминуло девет мушкараца и седам жена, уз оцену да нема драстичне разлике у томе да ли више обољевају мушкарци или жене.

На Инфективној клиници КЦС смештена су 24 пацијента, на Инфективној клиници КЦ Ниш њих осам, КЦ Војводине 42, КЦ Крагујевац 28, КБЦ “Драгиша Мишовић” 191, на Одељењу пулмологије КЦС 46, у старој згради хирургије у КЦ Ниш 19, на нишкој пулмологији осам, а у КБЦ 174.

Укупно су 62 пацијента на респираторима – 11 на Инфективној клиници КЦС, три у КЦ Ниш, четири у КЦ Војводина, осам у КЦ Крагујевац, у “Драгиши Мишовићу” 14, на пулмологији КЦС шест, у старој згради хирургије на КЦ Ниш 11 и у КБЦ Земун пет.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић oбјаснила је да је због већег капацитета тестирања било кашњења у чекању резултата тестова, али да се очекује да се у наредом периоду то време смањи.

Уз мобилизацију свих лабораторија које могу да врше тестирање, очекујемо да се време чекања резултата смањи на меру која захтева лако тестирање, рекла је Кисић Тепачевић

Она је подсетила на то да се тестови наручују у односу на апарате које имамо, уз стручну подршку вирусолога, и додала да ПЦР тестови имају већу валидност у односу на брзе тестове.

Према њеним речима, до сада су многобројна искуства показала да брзи тестови чак могу и више од пет, шест пута да буду негативни код особа које су очигледно заражене, па се тек накнадно покаже позитивност.

Инфектолог са Инфективне клинике у КЦС Ивана Милошевић поручила је да сви који имају веома благе симптоме, као што су ниска температура и гребање грла а да то траје данима, треба прво да се јаве свом изабраном лекару.

Милошевић је указала на то да ће након прегледа бити утврђено да ли треба да се раде биохемијске анализе и снимак плућа, а затим и то да ли је потребна хоспитализација у Инфективној клиници.

Она је, одговарајући на питање новинара која група људи мора да буде посебно опрезна, истакла да сви морају да буду опрезни јер је реч о новом вирусу и нема колективног имунитета.

Код кога ће бити тежа слика, зависи од више фактора, а пре свега од придружених хроничних болести, објаснила је Милошевић, и додала да је на Инфективној клиници хоспитализован млад и претходно здрав мушкарац, који је био на респиратору, и да је срећна околност што се опоравио.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1337 + 1 = 1338

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x