На састанку договорено да више неће бити казнених поена за пензионере

Представници Удружења грађана “Опција 5” из Трстеника вратили су се задовољни са састанка одржаног у Министарству за рад, борачка и социјална питања јер им је испуњен захтев за пријем пуне пензије без казнених поена у наредном периоду, што је пензионерима био главни проблем и оправдано незадовољство.

Они су се са колегама из других фабрика у Србији пре десетак дана обратили писмом тако да су их у Министарству примили и на састанку је разговарано по овој теми. Да подсетимо да се ради о радницима “Прве петолетке” и њених Акционарских друштава, а који су били проглашени технолошким вишковима у оквиру тадашњег социјалног програма “Пет година до пензије” и морали да напусте своја радна места под посебним условима, па су том приликом потписали споразум са тадашњом Владом Републике Србије.

“После овог процеса око 600 радника “Прве петолетке” и њених Акционарских друштава пријавили су се после потписивања поменутог програма на евиденцију Националне службе за запошљавање где су имали месечна примања и сами уплаћивали социјално и пензијско осигурање. Доношењем закона 01. јануара 2015. године направљен им је проблем што је међу њима изазвало огромно незадовољство. Радило се о томе да радници који одлазе у пензију, а немају 65 година старости, имају казнене поене током примања пензије којим им се трајно умањује пензија. Тада смо се ми у Трстенику организовали и удружили као “Опција 5″, организовали протесте и обраћали се више пута надлежнима у ресорном Министарству, да би нас примили као овога пута и решили овај наш проблем”, подсећа Драгослав Вукадиновић, председник Удружења грађана “Опција 5” и додаје да су са правом тражили да се након напуштања фабрике не умањују пензије и то није подразумевало умањену старосну пензију.

Он наглашава да радници “Прве петолетке” нису могли сами да се изборе за своје право, већ су се удружили са колегама из фабрика “Гоша” из Смедеревске Паланке, са крагујевачким фабрикама “Застава аутомобили” и “Застава оружје” и са крушевачким “14. Октобром”, па су се поменутом Министарству обратили писмом и тражили пријем.

Одговорено им је позитивно и позвани су у кабинет министарке Дарије Кисић Тепавчевић, која их је примила и са њима разговарала о насталом проблему. Вукадиновић напомиње да је једним закључком Влада Србије из 2015. године удружењу и члановима признала право да немају умањену пензију и то је трајало све до 01. октобра ове године, када је донета нова уредба која враћа казнене поене, што је међу пензионерима поново изазвало незадовољство и огорчење.

“На овом састанку, после бројних доказа да смо у праву, министарка Дарија Кисић Тепавчевић нас је разумела и договорено је да се проблем казнених поена поништи и врати у претходно стање што значи да радници, корисници ове опције, примају пуну старосну пензију без казнених поена. Ваља рећи и то да смо ми у овим преговорима успели да издејствујемо да се призна право и на разлику и радницима који имају пет година до пензије. Ја овом приликом позивам те људе да се јаве Фонду ПИО или нашем Удружењу да би им помогли да остваре своје право на пензију без кажњених поена”, каже Вукадиновић.

Потпредседник овог трстеничког удружења Златан Антонијевић додаје да ће се даље инсистирати да се договор око ове опције законски озваничи, као што је то било до 01. октобра ове године, када је ова одлука ступила на снагу.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1335 + 2 = 1337

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 07. мај Обреж и Залоговац; 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x