Угоститељски објекти од 07. маја раде и у затвореном

Члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Бранислав Тиодоровић потврдио је да од петка 07. маја угоститељски објекти у затвореном могу да раде до 22 часа, уз 50 одсто попуњености капацитета, поштовање дистанце од 1,5 до два метра и без музике.

Тиодоровић је након седнице Кризног штаба истакао да ова мера ступа на снагу од поноћи 07. маја и нагласио да је здравствени систем спреман за појаву новооболелих за око седам до 10 дана, али не у броју као што је био случај у претходном периоду.

“Вирус је ту, у нашем окружењу. Све остало што би могло бити предмет разговора имаћемо на следећој седници, која ће бити одржана наредне седмице, када ћемо на основу података оценити ситуацију и да ли можемо очекивати њено смиривање, са мање новооболелих”, рекао је Тиодоровић.

Према његовим речима, ипак је и даље висок број смртних исхода као последица коронавируса.

Он је саопштио да је донета и одлука да наши грађани који живе у иностранству, где су уредно вакинисани, могу да уђу у земљу без ограничења, наводећи да се очекује да ће земље из којих долазе то исто применити и према нама, односно увести реципрочне мере.

Тиодоровић је, говорећи о дигиталним ковид сертификатима о вакцинацији, рекао да смо на правом путу и да су наши сертификати похваљени од неких земаља и Европске комисије.

Надамо се да ће бити прихваћени у потпуности и да ћемо имати рационалну методу која ће нам помоћи да комуницирамо лакше, а и да путујемо, објаснио је он.

Члан Кризног штаба је нагласио да се прераним попуштањем мера не сме направити грешка и да се томе мора приступити са великим опрезом, на основу егзактних податка здравственог система, клиничара и оцена свих служби.

Он је најавио да ће се о томе размишљати у наредном периоду, уз уверење да ће до конкретизације доћи за 15 до 20 дана.

Према његовим речима, мора се још сачекати са одлуком о отварању ноћних клубова и раду угоститељских објеката након 22 часа, уз напомену да када будемо имали, на пример, испод 100 новопозитивних на дневном нивоу, можемо да пустимо да све нормално функционише.

Такође, Тиодоровић је додао да на Кризном штабу нису разматрани други захтеви о окупљањима или прославама, и да и даље важи мера да нема окупљања више од пет особа на једном месту, уз поштовање свих правила.

Он је, када су у питању бенефити за оне који су вакцинисани, поновио став да свака одлука о томе мора бити у складу са медицинским мерама, правним нормама и у складу са заштитом људских права.

“Ради се на томе да и они који из оправданих разлога нису могли да се вакцинишу морају да имају одређене бенефите, уз негативан ПЦР тест”, објаснио је Тиодоровић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x