Агенција за безбедност саобраћаја представила варваринским матурантима значај сигурносног појаса током вожње

Агенција за безбедност саобраћаја (АБС) Републике Србије и Савет за координацију послова безбедности саобраћаја општине Варварин организовали су предавање за ученике Средње школе Варварин о безбедности у саобраћају, а затим практични део у виду симулације чеоног судара и превртања аутомобила за матуранте, али и за све заинтересоване грађане.

Мирко Коковић из кабинета директора АБС наглашава да је циљ био матурантима представити значај сигурносног појаса током вожње и ефекат приликом судара, а објашњено им је и какве последице настају уколико дође до судара, а појас није везан. Он подсећа да АБС и ове године реализује акцију “На матуру без аутомобила”.

“Циљ ових наших акција је повећање свести о безбедном понашању, желимо да подигнемо свест код младих људи, код будућих матураната да виде колико је битно одговорно понашање у саобраћај, да користе сигурносни појас, да не возе под дејством алкохола, да не користе мобилни телефон током вожње”, наводи Коковић и додаје да је АБС поред трибине, на којој је учествовало и једно инвалидно лице које је остало у колицима након једне саобраћајне незгоде, на платоу испред Средње школе Варварин поставила и симулаторе чеоног судара и превртања возила.

“На овим симулаторима будући матуранти могли су да на свом телу директно осете, под контролисаним условима, која је улога и значај сигурносног појаса у случају саобраћајне незгоде. Поред младих средњошколаца и сви пролазници могли су да пробају оба симулатора”, каже Мирко Коковић из АБС.

АБС сваке године, пред матуру, организује промоцију активности “На матуру без аутомобила”, а Мирко Коковић подсећа да је кампања покренута након саобраћајне несреће у Крагујевцу када је неколико младих људи смртно страдало у вожњи под дејством алкохола.

“Наш савет младим људима да на матуру не иду својим возилом, возилом својих родитеља, већ да за то вече користе такси превоз, јавни превоз, или да их неко одвезе и сачека да их врати кући како би били безбедни и како би им то вече које се памти остало баш такво како јесте”, поручује Мирко Коковић из АБС.

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја општине Варварин већ пар година уназад реализује бројне активности, трибине и акције у овој области, а председник овог Савета и заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић подсећа да локална самоуправа организује и бесплатан аутобуски превоз за све матуранте Средње школе Варварин током матурске вечери.

“Као и ранијих година и ове године општина Варварин и општински Савет за координацију послова безбедности саобраћаја обезбедиће аутобусе који ће превести наше матуранте до одређене локације и потом кући”, рекао нам је Милановић.

Најбољи систем пасивне заштите возача и путника, уколико дође до саобраћајне несреће, је сигурносни појас и зато је током ове акције акценат стављен баш на ову тему, а како би млади учесници у саобраћају схватили значај везивања појаса.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x