ФИС Комуникације 2023. на ФСФВ у Нишу: Научна конференција о спорту и физичком васпитању

Факултет спорта и физичког васпитања из Ниша, традиционално, сваке године организује Међународну научну конференцију ФИС комуникације. За скуп је припремљен преглед апстраката, а по његовом завршетку урадиће се Зборник радова. Присуствовали су и професори и истраживачи из Расинског округа.

Конференција је одржана у Научно-технолошком парку Ниш, a организована je под покровитељством Министарства за науку, технолошки развој и иновације Републике Србије. На овогодишњој конференцији заступљено је 200 аутора и коаутора са 87 радова из 18 земаља. На пленарном заседању изложени су позивни радови и наступи врхунских научника и истраживача.

“Факултет спорта и физичког васпитања из Ниша постоји 52 године и до сада је остварио изузетне резултате. На Шангајској листи за 2022. годину налази се између 150 – 200 места у свету. Висока позиционираност обезбеђена је изузетним научно-истраживачким и педагошким радом, где су остварени врхунски резултати. Услови за рад су скромни. Желимо инвестиције, али нема подршке. Планирамо даљи раст струке и науке. За велики број студената нудимо атрактивне студијске програме, а за још боље резултате нужни су нам нови објекти, опрема и простор и очекујемо од друштва да нас подржи”, изјавио је декан ФСФВ у Нишу проф. др Милован Братић на отварању Међународне научне конференције ФИС комуникације 2023.

Забележили смо неколико наступа говорника на Конференцији. Уводно и запажено излагање имала је др Дорица Шајбер, професорка на Факултету за шпорт из Љубљане.

“Реализовали смо европски пројекат у којем су учествовала три партнера из три државе. Координатор је био Пливачки савез Словеније, вођа пројекта за Србију проф. др Томислав Окичић са ФСФВ из Ниша, а партнер из Хрватске Пливачки клуб “Нататор” из Загреба. У реализацији пројекта “Постковид пливање” удружили су се сви струковни факулети из Београда, Новог Сада, Ниша, Сплита, Загреба и Љубљане и Болница за плућне болести “Голник” из Словеније. За осам недеља одржано је 16 тренинга и велики број предавања студентима, тренерима, наставницима и другим заинтересованим појединцима. На основу искустава и извршених истраживања написали смо скрипту од 135 страна која се може користити и за медицинске сврхе”, истакла је уводничарка.

Др Миливој Допсај са ФСФВ Београд каже да се у свом раду бавио зависношћу резултата и узраста врхунских пливача. “Закључили смо да врхунски пливачи постају све старији и старији, а врхунски резултати се постижу у узрасту од 28-35 година. Раније највише пливача је било од 20-30 година, а успеси од 18-25 година”.

Др Звездан Савић и др Никола Стојановић, професори са ФСФВ из Ниша изложили су рад о школском спорту у којем је учествовало 24.000 испитаника.

“Мотивација ђака за спорт опада у средњој школи, а мотивисаност у основним школама је знатно виша. Млади треба да имају организоване утакмице, повољне услове, повластице, да буду стимулисани и истакнути у својој средини. Они немају публику, па је нужна валоризација њиховог рада и успеха. Третирали смо актере и проблеме школског спорта, за шта смо, као аутори, добили награде од Министарства спорта за овај пројекат”, рекао је професор Савић.

Др Борислав Обрадовић, проф. ФСФВ Нови Сад, изложио је прегледну студију “Бол у доњем лумбалном делу кичменог стуба”. “Постоји више конзервативних метода, неоперативних које доприносе смањењу бола и последичном избегавању оперативних захвата. У раду је учествовао и Бојан Рашковић, сарадник у настави, а интервјуисано је 1.200 испитаника”.

Ивана Ђорђевић из Крушевца, студент докторских студија у Нишу, представила се радом “Спортске повреде у кошарци! “Кошарка је атрактиван спорт. Врло динамичан и офанзиван и захтева велику физичку кондицију. У њој се дешавају честе повреде и то највише страдају скочни зглов и колено и предњи укрштени лигаменти, што се чешће дешава код мушкараца него код жена. Спортисти треба да буду спремнији, да им се ојача физичка снага, а чији недостатак је један од узрока повреда”.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Поводом 52 године рада ФСФВ у Нишу одржана је свечана академија на којој је говорио декан проф. др Милован Братић.

“Наш факултет је најбољи у Србији и једини је из наше земље који се налази на Шангајској листи. Још 2016. појавили смо се на Шангајској листи као први и једини са Универзитета у Нишу. Наш рад одликује студиозност и посвећеност струци и науци. Овде долазе врхунски светски стручњаци и професори ангажовани у бројним спортовима. Факултет има веома развијену међународну сарадњу са партнерима из бројних европских земаља на великом броју научно-истраживачких пројеката. Посебно развијену сарадњу имамо са земљама некадашње Југославије и са другим суседима, а ширимо сарадњу и са Кинезима”, истакао је професор Братић.

Према декановим речима, ФСФВ има осам акредитованих студијских програма, а одликује их стални раст квалитета рада. И поред скромних услова рада Факултет постиже врхунске резултате. Ентузијазам наставника, брига о младима, о спорту и физичком васпитању одликује њихову сталну делатност. Забрињавајуће је смањење издвајања за васпитање и спорт из буџета Града Ниша, што се негативно одражава на развој спорта и физичког васпитања у граду на Нишави.

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Небојша Ранђеловић имао је запажено излагање. Нови простор за ФСФВ Ниш је давнашња жеља ове образовне и научно-истраживачке установе. Мислим да ће се јако скоро остварити тај постављени циљ.

На свечаној академији уручене су јубиларне награде за 10, 20 и 30 година рада на факултету, а плакете су уручене професорима – др Небојши Ранђеловићу, др Катарини Хердок и др Радету Станковићу. Посебне награде добили су најбољи студенти основих академских студија, а културно-уметнички програм извео је Академски хор Студентског културног центра из Ниша.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x