Обележен Дан АБХО службе Војске Србије

У касарни “Цар Лазар” при крушевачком Гарнизону, припадници Центра АБХО и 246. батаљона АБХО, свечано су обележили Дан АБХО службе Војске Србије. Свечаности су присуствовали представници кабинета Министарства одбране, Команде за обуку, Копнене војске и др.војних служби, начелник Округа Бранислав Весић, градоначелник Драги Несторовић, заменик градоначелника Весна Лазаревић, председник Скупштине Јасмина Палуровић, представници Полицијске управе, директори јавних предузећа и установа и бројни други гости.

Прва регуларна јединица противхемијске заштите, позната као “Барутански батаљон”, формирана је 28. септембра 1932. године у Војнотехничком заводу “Обилићево” у Крушевцу. Овај датум у Војсци Србије обележава се као Дан атомско-билошко-хемијске службе, која је у протеклим годинама израсла у осавремењену службу, а традиције “Барутанског батаљона” данас достојно настављају Центар АБХО и 246. батаљон АБХО.

Центар АБХО је носилац индивидуалне стручно-специјалистичке обуке АБХО војничког састава, курсирања и усавршавања припадника ВС различитог нивоа из области АБХО, испомоћи у школовању официра АБХО службе Војној академији и подршке у реализовању преузетих државних обавеза.

246. батаљон АБХО је основна тактичка јединица службе АБХО у саставу Копнене војске Србије, обучена да делује из оквира својих надлежности у мисијама Војске Србије и уједно носилац оперативних задатака на целој територији Републике Србије.

У оквиру програма прославе, одржана је пригодна свечаност и тактичко – технички збор НВО АБХО.

Извор: крушевац.рс

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x