Одбијена листа Групе грађана “Темнићка алтернатива” за локалне изборе

Након увида у достављену документацију, Општинска изборна комисија (ОИК) утврдила је да подносилац изборне листе Групе грађана “Темнићка алтернатива – Братислав Петровић Баја” није поступио у складу са Закључком којим је ОИК наложила отклањање недостатака како би ова изборна листа била проглашена за учешће на децембарским изборима, након чега је листа наведене групе грађана одбијена.

Подносилац изборне листе Групе грађана “Темнићка алтернатива – Братислав Петровић Баја” ОИК-у је поднео Споразум о образовању наведене групе грађана и о заједничком предлагању кандидата за одборнике Скупштине општине Варварин, оверен код Основног суда у Крушевцу – Судска јединица у Варварину, оверен 28. новембра 2023. године, као и Анекс Споразума од 10. новембра ове године, стоји у образложењу решења ОИК-а о одбијању ове изборне листе.

Како се наводи даље, ОИК је, након увида у достављену документацију, утврдила да подносилац изборне листе није доставио уредан Споразум о образовању Групе грађана “Темнићка алтернатива – Братислав Петровић Баја”, а имајући у виду да су изјаве бирача који подржавају ову изборну листу оверене 17. и 19. новембра ове године, да су сагласности кандидата да прихватају кандидатуру за одборнике потписане 23. новембра, да је сагласност Братислава Петровића о употреби имена и презимена у називу изборне листе потписана 23. новембра 20223. године, што значи да су потписи бирача за подршку изборној листи прикупљени и оверени знатно пре закљученог и овереног Споразума, а што је у супротности са чланом 65. став 3. Закона о избору народних посланика који прописује да Споразум о образовању групе грађана мора да буде закључен и оверен након ступања на снагу одлуке о расписивању избора, а пре почетка прикупљања потписа бирача за подршку изборној листи.

Након образложења предлога решења о одбијању изборне листе Групе грађана “Темнићка алтернатива – Братислав Петровић Баја”, чланови ОИК-а су са 7 гласова за и 3 против усвојили исто.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x