Правила игре – Новогодишњи турнир у футсалу “Варварин 2017”

Правило бр.1.

 

Утакмица треба да се игра са две екипе које се састоје од јавише 5 играча од којих је један голман. Екипа максимално броји 10 играча. Број измена у току утакмице није ограничен.

 

Правило бр.2.

 

Трајање игре је 2х15 минута чисте игре а на основу мерења времена. Полуфиналне, финална и утакмица за треће место трају 2х20 менута чисте игре.  У току утакмице екипа има право на један тајм-аут по полувремену у трајању од по један минут. Тајм-аут може затражити представник екипе или капитен у моменту прекида игре и поседу лопте. Временски оквир полувремена је 5 минута. Организатор задржава право да промене трајања утакмице и мерења времена.

Правило бр.3.

 

Лопта је изван игре када целим својим обимом пређе попречну или уздужну линију, по паркету или ваздуху. Лопта се из аута убацује ногом када је у миру на аут линији или иза ње. Максимално трајање извођења аута или прекршаја је 4 секунде од тренутка спушатања лопте линији или паркету тј. од стварања ситуације за несметано извођење.

 

Правило бр.4.

 

Екипе на утакмици морају имати по боји различите мајице и исте морају бити нумерисане бројевима. Голман може да носи доњи део тренерке као и дрес у боји која ће га јасно разликовати од других играча своје и противничке екипе и судије. Ако други играч мења голмана мора имати голмански дрес без броја. Играч не сме да носи било шта што може да буде опасно по друге играче, укључујући и сваку врсту накита. Првоименована екипа у записнику је домаћин и има право избора боје дресова. При пријави за такмичење екипа мора да пријави и боју дресова које ће да носи на турниру.

 

Правило бр.5.

 

Када целом својим обимом лопта прође преко попречне линије а последњи пут је играо играч тима чији је гол досуђује се ударац из угла (корнер). Играч екипе која се брани при извођењу корнера мора бити удаљен 5 метара од места одакле се изводи корнер. Из корнера се може постићи гол.

 

Правило бр.6.

 

Екипа која у полувремену направи више од 5 прекршаја за противничку екипу биће досуђен казнени ударац са удаљености од 10 метара или са места прекршаја ако се прекршај десио ближе голу од 10 метара али не ближе од 6 метара, по избору извођача.За сваки наредни прекршај досуђује се исти казнени ударац. Прекршаји се бришу у полувремену. У кумулативне прекршаје убрајају се сви дирекни ударци. У случају прекршаја у простору од 6 метара, казнени ударац се изводи са удаљености од 6 метара.

 

Правило бр.7.

 

Враћање лопте у игри из гол-аута врши голман руком. Приликом извођења гол-аута голман има 4 секунде времена од момента стварања услова за извођење. Такође у игри голман може бити најдуже у поседу лопте 4 секунде. Из свог простора из игре голман може дропкинком постићи погодак дропкиком.

 

Правило бр.8.

 

У другом кругу такмичења ако дође до нерешеног исхода утакмице, иста ће се решити извођењем казнених удараца са 6 метара. Казнени ударци се изводе у серији од 5 неизменична удараца. У случају истог броја погодатака, изводи се по један казнени ударац неизменично док се не добије победник а извођача одређује екипа по свом избор.

 

Правило бр.9.

 

Ако у току утакмице један играч дбије два искључења од по 2 минута аутоматски је зарадио црвени картон и његова екипа наставља игру са играчем мење до истека казне од 2 минута, исти нема право наступа на следећој утакмици. Дужина казне одређује дисциплинска комисија турнира. Ако у току утакмице играч заради две јавне опомене тј.парне жуте картоне или добије директар црвени картон његова екипа наставља игру са играчем мање до истека казне од 2 минута. Такође дужина казне одређује дисциплинска комисија. У случају да екипа која има играча мање прими погодак, играч има право уласка у игру пре истека казне. Ако којим случајем екипа остане са два играча манје у игри и прими погодак у игру може ући само један пре истека казне. У случају искључења истовремено три играча једне екипе у току утакмице иста се прекида и регистује службеним резулстатом 3:0 за противника.

 

Правило бр.10.

 

Ако се у току такмичења по групама деси да екипа неоправдано изостане са утакмице утакмица се региструје службеним резултатом за противника 3:0.

 

Правило бр.11.

 

Пласман по групама код истог броја бодова утврђује се по следећим критеријумима: међусобни сусрет, гол разлика, постигнути голови, жребање. Ако организатор турника примети да две екипе покушавају да изманипулишу резултатом утакмицу ради даљег пласмана, организатор  задржава право да обе екипе аутоматски одстрани са турнира.

 

Правило бр.12.

 

Утакмице турнира се играју по Правилима игре Футсла са изменама и допунама које је усвојила ФИФА И УЕФА, осим оних измена која су наглашена препозиција и правилима организатора.

 

20.11.2017 година.                                             Организациони одбор турнира.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x