Преко 100 екипа на овогодишњој “Левачкој пасуљијади”, прве награде отишле у Тољевац

Манифестација која окупља велики број љубитеља специјалитета од пасуља, “Левачка пасуљијада”, одржана је данас у Секуричу већ шесту годину заредом, док су ове године у припремању пасуља, али и у такмичењу у испијању пива, неприкосновене биле екипе из Темнића освојивши прво и треће место у конкуренцији преко 100 екипа.

По речима председника стручног жирија проф. Горана Кузмановића, најукуснији пасуљ зготовила је екипа “Татра” из Тољевца, друго место припало је “Побратимима” из Дугог Поља (Модрича, Република Српска), док је треће место освојила екипа из Орашја. Титулу највеће “пивопије” ове године понео је Влада Дачић из Тољевца, а у такмичењу у надвлачењу конопца титулу је одбранила екипа “Крчинска коса” из Горњег Крчина.

Похваливши организаторе и домаћине, проф. Кузмановић је оценио да се ради о једној од највећих манифестација у земљи која, поред забавног и гастрономског карактера, негује и традиционално, али и духовно наслеђе.

“Са не скривеним задовољством бих похвалио организаторе, учеснике, такмичаре, госте и, наравно, домаћине, мештане Секурича, на овој организацији и реализацији једне од највећих манифестација не само у централној Србији него и шире, јер на самом месту где је одржана ова манифестација видно је да се пази и негује не само традиционално, градитељско и културно, већ и духовно наслеђе. Надам се да ће и даље бити овако и још боље, јер је важно да се народ окупља у миру, да се друже и упознају, да очувају своју веру и писмо и да остану нераскидива веза са својима и својим огњиштем и пореклом како би потомци преносили са колена на колено и тако очували највеће своје благо што имају”, поручио је проф. Горан Кузмановић.

Поред такмичења у спремању пасуља и испијању пива, уприличен је и врхунски културно – уметнички програм, као и такмичење у надвлачењу конопца, а “Левачку пасуљијаду” посетио је и председник Јединствене Србије (ЈС) и Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма који је обишао такмичаре и поручио да је најважније чувати историју, традицију и културу нагласивши да не смемо да заборавимо ко смо, шта смо и одакле смо.

Палма је честитао и организаторима, Месној заједници Секурич, на томе што су, иако су мало село, успели да привуку такмичаре из више од 50 српских градова.

Председник општине Рековац др Александар Ђорђевић, истакавши да су на овогодишњој “Левачкој пасуљијади” поред више од сто екипа присутне и екипе из Републике Српске, иразио је очекивање да ће наредних година у Левач и Секурич доћи и такмичари из других земаља

“Ово је манифестација која је веома лепа и може се доста тога научити и кад ви данас видите оволики број људи овде, да се друже и да развијају пријатељство, то је заиста велика ствар и ја се надам и убеђен сам да ће, не само наша општина него и све општине у Србији, имати велики број манифестација оваквог карактера како би се људи дружили, јер то је сама суштина нашег поштовања”, поручио је др Ђорђевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x