Промовисан стрип интеграл “Вековници”, Горану Ћеличанину уручена награда “Миодраг Величковић Мивел”

У Великој сали Општинске библиотеке Варварин одржана је промоција светски признатог серијала, стрип интеграла “Вековници”, аутора Марка Стојановића, а уручена је и интернационална награда “Миодраг Величковић Мивел” за сатирични стрип Горану Ћеличанину, познатом карикатуристи и директору Општинске библиотеке Варварин.

Стрип серијал “Вековници” почео је да излази 2007. године у Политикином Забавнику и од тада је објављено 11 албума матичног серијала, као и три албума подсеријала “Бескрвни”. По речима аутора Марка Стојановића, на серијалу је сарађивало преко 200 аутора, из Турске, Грчке, Словеније, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Румуније и Бугарске и међу њима се налазе нека од највећих имена стрипа, људи који раде за неке од највећих светских издавача.

“Стрип је осим у Србији објављен у неколико европских земаља, први албум “Реквијем” објављен је у Северној Македонији, Румунији, Хрватској, припремају се и издања у Бугарској и у Грчкој, а ускоро излази и у Хрватској. Стрип је освојио преко 30 награда, 5 пута се нашао на листи најбољих светских стрипова, у Србији је доживео признање тиме што се неколико пута нашао на топ листи часописа НИН, неколико гран прија је освојио на једном стрип фестивалу у Северној Македонији, у Велесу, било је преко десетак излагања у Бугарској, Црној Гори, као и широм Србије”, наводи Стојановић.

Стрип интеграл “Вековници” може се набавити у највећим стрипарницама у Србији, у “Дарквуду” и “Алан Форду”, објављивање је помогао и Град Лесковац, генерални дистрибутер је “Дарквуд”.

“Ово издање које смо промовисали у Варварину је у ствари интеграл, то су прва два албума у једном издању од чега је први албум рађен римејк његов, значи изнова је нацртан, добрим делом написан поново, док је други албум проширен, налазе се допунски стрипови ту, такође се налази и есеји стрип теоретичара Дарка Мргана и Ивана Вељковића”, наглашава Стојановић.

Директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин истиче да је стрип интеграл “Вековници” аутора Марка Стојановића из Лесковца једно капитално дело и део баштине српске стрип историје. Поводом интернационалне награде “Миодраг Величковић Мивел” коју је добио у оквиру 22. Балканске смотре младих стрип аутора Ћеличанин истиче посебно задовољство.

“Та награда носи име Миодрага Величковића Мивела, мог старог друга, пријатеља, колеге који више није међу нама, а иначе је био и први награђени аутор на првом првом фестивалу “Златна кацига”, човек који је много дао српској карикатури са којим сам био веома близак и у том смислу ми је ова једна од најмилијих награда у каријери до сада. Није их било баш мало, можда није ни много, али ми је једна од најмилијих награда и срце ми је пуно вечерас”, истиче Ћеличанин.

“Вечерас се причало о стрипу у Варварину читавих сат и четрдесет минута, публика је узела учешће и мислим да је ово вече испунило оно што је стављено пред њега, значи један циљ смо достигли, да се о стрипу прича, а све у циљу да остваримо оно што смо зацртали, а то је да у оквиру Општинске библиотеке Варварин направимо стрипотеку, једно посебно одељење са стрипом, посебном читаоницом и са посебним дружењима са стрип ауторима међу којима ће да буде и Марко Стојановић”, наглашава Ћеличанин.

Серијал “Вековници” прати пустоловине двојице партнера, мистериозног вампира Чена и ћудљивог бесмртника Марка Краљевића који у Европи крајем осамнаестог века укрштају стазе са митолошким бићима попут водењака, псоглава, тодораца, али и са историјским личностима као што су Волфганг Амадеус Моцарт, Милош Обилић, Вук Бранковић, Стеван Синђелић или књижевним ликовима – Тил Ојленшпигел, доктор Фауст, Д’Артањан, Франкенштајн и Хајдук Станко.

Серијал се прво појавио на страницама Политикиног Забавника априла 2007. а настављен је у албумима београдске издавачке куће “Систем Комикс”.

0 0 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1238 + 10 = 1248

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x