У Стопањи печење спојило људе

Овогодишња, прва по реду културно забавна и спортска манифестација, “Печењијада 2017” у трстеничком селу Стопања оправдала је очекивања, а кроз село је продефиловало преко 20.000 посетилаца. Мирис свежег печења из стопањских печењара ширио се свуда на задовољство домаћина и њихових гостију, а ову дводневну манифестацију организовали су Општина Трстеник и њена Туристичка организација, као и Месна заједница Стопања.

“Имали смо заиста богат и садржајан програм. Првог дана, уз музички програм, организована је изложба старих олдтајмера аутомобила, а затим су кроз село прродефиловали и бајкери. Свој део програма имали су и каратисти трстеничке “Прве петолетке” у презентацији ове борилачке вештине, одржано је и такмичење екипа у оквиру сеоских игара без граница где се такмичило 20 Месних заједница у дисциплинама скок у даљ, бацање камена с рамена, у пикаду, надвлачењу конопца, баскету, малом фудбалу и другим пријављеним спортовима. Било је заиста дивно и незаборавно, што су многи посетиоци и учесници изјавили”, каже директор трстеничке Туристичке организације Владимир Јевтић.

Печењијаду је свечано, уз пригодан говор, отворио заменик председника Народне Скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, а затим су се присутнима обратили и председник општине Трстеник Александар Ћирић, председник СО Трстеник Герасим Атанасковић и чланица Општинског већа задужена за спорт Нада Сарић.

“Овај наш заједнички труд и рад су се исплатили током овогодишњих припрема организације, задовољни су сви учесници, посетиоци и угоститељске радње, што нам је врло битно. Наша заједничка жеља је да “Печењијада” постане традиционална и уцртана у туристичку мапу Србије, а ја се захваљујем свима који су на свој начин допринели успеху ове манифестације”, рекао нам је председник општине Трстеник Александар Ћирић.

Другог дана манифестације уручене су награде, златне медаље и дипломе за најбоље прасеће и јагњеће печење и за најлепше аранжирану прасећу главу, па је тако, у јакој конкуренцији, најбоље прасеће печење имао Раде Витковац, док је у конкуренцији јагњећег печења прво место освојио Бата Пауновић.

Награђене су и најбоље печењаре, “Стевина кафана”, “Зеленгора” и кафана “Београд”, а захвалнисе су примили и донатори који су помогли у организацији манифестације. У музичком делу програма учествовала су и културно уметничка друштва која функционишу на подручју трстеничке општине, док су присутни домаћини и њихови гости уживали су у наступу наших познатих естрадних уметника Драгице Радосављевић Цакане, Вере Матовић, Радише Урошевића и Пинкових звезда.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x