Бројне активности поводом обележавања Дана општине Варварин

Дан општине Варварин 23. септембар и 206. годишњица “Варваринске битке” биће обележени низом спортских и културних дешавања и Свечаном седницом Скупштине општине на којој ће бити уручене плакете и захвалнице заслужним појединцима и установама, истичу из локалне самоуправе.

Активности поводом Дана општине започеће 21.09.2016. Турниром у кошарци на школском полигону у Варварину (од 11:00 часова) и завршном манифестацијом “Сусрети села 2016.” која почиње истог дана у 18:00. За 22.09. организован је Турнир у малом фудбалу (од 08:00), док ће у Малој сали Општинске библиотеке од 19:00 часова бити представљена изложба радова са ликовно-литералног конкурса “Курсула мегданџија”, а од 20 часова и промоција књиге “Српски народ у Црној Гори кроз векове” аутора Горана Киковића, председника Скупштине општине Беране.

23. септембра прво ће бити одржана Света архијерејска литургија у Цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину, док ће помен страдалима “Варваринске битке” бити одржан у 10:30. Церемонијално полагање венаца општинских делегација на простору спомен-комплекса “Саставци” заказано је за 11:30.

Централни догађај поводом Дана општине биће Свечана седница Скупштине општине, на којој ће поред одборника присуствовати и велики број друштвено-политичких личности. Активности поводом Дана општине биће завршене 24. септембра Седмим по реду Етно фестивалом и културно – уметничким програмом.

Иначе, општина Варварин овај дан обележава у знак сећања на 23. септембар 1810. године, када се одиграла чувена “Варваринска битка” између српске и руске војске са једне и турских снага са друге стране. “Варваринска битка” спада у најзначајније битке у Првом српском устанку јер је том победом Србија значајно повратила изгубљене територије и стабилизовала опште стање. Српским снагама командовао је Хајдук Вељко Петровић, а руским генерал гроф Орурк, који је као школовани стратег руководио целим током битке и вешто храбрио устанике да се супротставе многобројнијој турској војсци.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x