“Дани гљива 2024” у Ћићевцу окупили велики број излагача из целе Србије

Велики број излагача из целе Србије на Тргу младих у Ћићевцу представио је своје производе на другој по реду едукативно – туристичко – гастрономској манифестацији “Дани гљива”, коју организује Удружење гљивара “Буковача”, уз подршку Миколошко – гљиварског савеза Србије и под покровитељством општине Ћићевац.

Иницијатор и организатор манифестације Стефан Вељковић из Удружења гљивара “Буковача” истиче да је ове године организован и вечерњи базар, своје производе представило је 27 излагача, а задовољство је изразио и чињеницом да се одазвао велики број излагача из целе земље и то не само љубитељи гљива, већ и произвођачи разних других производа, домаћих кремова, пића, зачина.

“На Мојсињским планинама и у Сталаћкој клисури Јужне Мораве 60 људи је из свих удружења “ловило” гљиве по шумама за изложбу, али упркос великој суши пронађене су само 32 врсте које смо изложили на овогодишњој изложби. Надамо се наредне године да ће нас време послужити и да ће бити више врста, у сваком случају, изложба је едукативног карактера, представници Миколошко – гљиварског савеза Србије су ту и свим заинтересованим посетиоцима даваће тачне и проверене информације о гљивама које су пронађене на нашем терену”, рекао нам је Стефан Вељковић.

Присутне излагаче и посетиоце поздравила је председница општине др Мирјана Кркић изразивши задовољство великим бројем учесника и пожелевши да “Дани гљиве” постану традиционална манифестација која ће промовисати све лепоте Мојсињских планина, Сталаћке клисуре и општине Ћићевац.

“Желим да се захвалим свима који су, макар мало, дали допринос да ова манифестација изгледа овако. Нисам ни сумњала да ће све бити овако лепо и с обзиром да већ имамо нека искуства и да смо прошле године први пут правили “Дане гљива” у Ћићевцу, међутим, ова мајица коју носим толико ми је радости изазвала и донела и толико се радујем кад видим све ове људе који носе ову лепу мајицу са овим ведрим бојама да ми, просто, даје снагу и веру да идуће године ове “Дане гљива” организујемо са још већим ентузијазмом и да нас буде још више овде”, поручила је др Мирјана Кркић.

Изложбу у Ћићевцу пратио је и мини сајам на коме су се представили произвођачи гљива, производа од гљива и опреме за гљиварење, од којих су посетиоци могли да сазнају више о хранљивој и медицинској вредности печурака. Последњи дан био је посвећен предавању о гљивама, а ову тродневну манифестацију је пратио и богат музички програм, концерти кубанског Салса бенда и легенде народне музике Радише Урошевића.

Атракција за све посетиоце едукативно – гастрономско – туристичке манифестације “Дани гљива” била је и велика светлећа печурка од 4,5 метара.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x