Косовска битка завет усађен у само средиште идентитета српског народа

Министар одбране у Влади Републике Србије Братислав Гашић отворио је у Галерији Народног музеја у Крушевцу изложбу “Косовски бој – жива историја Србије”, организовану поводом обележавања Видовдана. Гашић је том приликом истакао да је Косовска битка завет усађен у само средиште идентитета српског народа.

“Дело Светог кнеза Лазара и његових јунака јесте аршин којим вековима меримо вредност сопствених подвига. Видовдан се у нашој култури уздигао у митске висине и остао оријентир са сваке историјске и географске тачке нашег постојања. Вођени његовом симболиком пребродили смо највећа искушења са којима се један народ могао суочити”, поручио је министар одбране.

Он је указао на то да народно предање о Косовском боју велича витештво и свесну жртву у одбрани своје државе и вере, осуђује неслогу и презире издају.

Изложбу “Косовски бој – жива историја Србије” чине три тематске целине које хронолошки приказују период националне историје од распада Српског царства после смрти цара Стефана Душана до владавине деспота Стефана Лазаревића.

Изложбена поставка приказује догађаје који су довели до Косовске битке, сукоб српске и османске војске 1389. године, као и последице битке.

На изложби су приказани делови аутентичног наоружања и војне опреме које су користиле српска и османска војска, копије средњовековних фресака и печата, као и историјске карте и модерне реконструкције изгледа српских ратника из тог периода.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x