Национални значај обнове археолошког парка Лазарев град

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић најавио је у Крушевцу да ће Министарство културе предложити Влади Србије да обнова археолошког парка Лазарев град буде пројекат од националног значаја.

Селаковић је, након обиласка Народног музеја и поменутог археолошког парка, подсетио на то да је Крушевац 32 године био престоница Србије и да је иза кнеза Лазара остао и косовски завет који живи до данас као завет жртвовања за слободу отаџбине и за своје ближње.

Министар је истакао да је кнез Лазар био велики државник, војсковођа, дипломата, уважен од својих савременика, али и покровитељ монаштва, велики ктитор и задужбинар, иза кога је остао и најлепши и најаутентичнији српски архитектонски стил, моравска школа.

“Управо у знак одавања почасти, признања и пажње кнезу Лазару, ова генерација има задатак да обнови његов град”, нагласио је он и додао да ће пројекат обнове Лазаревог града представљати један од приоритета када су у питању средњовековни локалитети на територији наше земље.

Он је навео да је потписан уговор који ће омогућити да мешовита средства Европске уније и Града Крушевца буду усмерена на израду пројектно – техничке документације, која на првом месту подразумева обнову Донжон куле.

Селаковић је посетио и село Бела Вода и Музеј клесарства и вајарства моравске школе у том месту, као и манастир Љубостињу са црквом Успења Пресвете Богородице.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x