Нова опрема Одељењу гинекологије трстеничког Дома здравља

У оквиру пројекта за популациону политику Одељење гинекологије у оквиру Дом здравља “др Сава Станојевић” у Трстенику добило је савремену опрему, а почело је са радом и саветовалиште за труднице. Тим поводом ово Одељење обишли су представници локалне самоуправе и народна посланица Милена Турк, док јередседник општине Трстеник Александар Ћирић том приликом рекао да локална самоуправа жели да заустави тренд пада наталитета у општини Трстеник и омогући већи прираштај становника.

“Повећали смо надокнаду за рађање деце са 10.000 на 17.000 динара, незапосленим породиљама дајемо по 10.000 динара месечно, повећали смо и надокнаду и за вантелесну оплодњу са 70.000 на 250.000 динара. У сарадњи са Владом Републике Србије и са Ресором за популациону политику успели смо да добијемо овај пројекат у износу од 1.500.000.00 динара и овим смо опремили Саветовалиште за труднице, Гинеколошку службу и тако створили адекватне услове за рад особља са пацијентима”, нагласио је председник општине Трстеник Александар Ћирић.

Начелница Гинеколошке службе Драгица Гочанин Пејчић захвалила је Министарству за популациону политику и локалној самоуправи што су препознали захтеве за модернизацију ове службе која ће убудуће имати знатно боље радне услове, а отворена је и школа за припрему порођаја трудница која ће бити радити два дана у недељи у трајању од једног часа.

“У оквиру школе опремили смо салу за физичку припрему трудница, за оно што их чека у току порођаја и за оно што их чека одмах након порођаја и све то радимо уз подршку лекара који у току тих припрема посећују школу. Добијени апарати и опрема веома су битни јер наше пацијенткиње неће морати да одлазе на прегледе ван Трстеника, а потрудићемо се да проблеме у овој области решавамо у примарној здравственој заштити”, истакла је начелница Гинеколошке службе Драгица Гочанин Пејчић.

Директор Дома здравља “др Сава Станојевић” у Трстенику, др Радован Поповић додаје на крају да осим добијене опреме и Саветовалишта важна је и едукација кадрова, док ће за две године у рад бити укључена још два гинеколога. Едуковане су и бабице тако да ће све труднице у трстеничкој општини имати адекватну стручну и медицинску помоћ. Саветовалиште за труднице је већ почело са радом, одржано је и прво предавање на тему коришћења матичних ћелија у лечењу, рекао нам је др Радован Поповић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x