Узорковање брисева на COVID-19 и у Дому здравља “Др Властимир Годић”

Лабораторија у Дому здравља “Др Властимир Годић” у Варварину већ десетак дана врши узорковање материјала за тестирање на нови корона вирус COVID-19, обавестила нас је директорка ове здравствене установе др Јасмина Ракић.

“Врши се узорковање бриса гуше и носа на COVID-19, ти узорци се прослеђују Заводу за јавно здравље у Крушевцу, а они даље шаљу на експертизу лабораторијама које су верификоване за такву врсту анализа”, објашњава др Јасмина Ракић упутивши позив свим становницима варваринске општине да у случају појаве симптома вируса се јаве лекарима у Дому здравља.

“Позивам све суграђане, ако имају повишену телесну температуру, секрецију из носа, бол у ждрелу, кашаљ, да се јаве у нашу COVID амбуланту која се налази у Дечијем диспанзеру и ради сваког дана од понедељка до недеље, од 7 до 22 часа. Остали пацијенти, са другим симптомима попут повишеног крвног притиска, бола у грудима, повишеним нивоом шећера у крви, јављају се тамо где су се и увек јављали, на Општој пракси. Деца са респираторним тегобама јављају се педијатру у Доњем Катуну, а наша лабораторија сада ради сваког дана од 7 до 15 часова”, наводи директорка др Ракић.

Рентген служба у Дому здравља “Др Властимир Годић” ради само радним данима, од понедељка до петка, а према речима др Јасмине Ракић, ако се појави потреба да се пацијент пошаље на рентген плућа лекари из COVID амбуланте тог пацијента прослеђују у амбуланту “14. Октобар” у Крушевцу која ради 24 часа дневно.

“Молим Вас, као лекар, да поштујете савете и упутства наших еминентних стручњака који свакодневно држе конференције за новинаре од 15 часова на нашим телевизијама. На жалост, многи пацијенти се не придржавају датих упутстава и на тај начин шире инфекцију. Варварин се налази у врху у Расинском округу, па вас још једном молим останите код куће. Ако је ваш укућанин прослеђен на инфективно или на грудно одељење у Крушевцу не значи да чланови те породице могу слободно да се шетају по граду, третирајте као да је инфективан без обзира да ли је тест негативан или позитиван”, апелује др Јамсина Ракић, директорка варваринског Дома здравља и додаје да се само останком код куће спречава ширење инфекције.

До данас је у Варварину од корона вируса COVID-19 оболело 26 људи, од последица овог вируса преминуло је 7 особа, 4 мушкарца и 3 жене, док су две особе излечене. Др Јасмина Ракић упутила је овом приликом изразе најдубљег саучешћа свим породицама које су од последица овог вируса изгубиле своје најмилије.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x