Држава помаже израду пројектно – техничке документације тврђаве “Јеринин град”

Једна од већих средњевековних тврђава у Србији “Јеринин град”, која се налази у атару насељеног места Грабовац, на брду изнад реке Западне Мораве, дуги низ година није доступна посетиоцима, вршена су нека од истраживања и том приликом су пронађени остаци предмета из тих времена. Сада је држава одлучила да помогне локалној заједници, како би се ово утврђење коначно истражило и било отворено за археологе и развој туризма.

Локалитет је удаљен од Трстеника три километра, на надморској је висини око 300 метара. За израду пројектно-техничке документације целог комплекса тврђаве “Јеринин град” општина Трстеник је добила 3,4 милиона динара, кроз програм кабинета министра без портфеља задуженог за координацију равномерног регионалног развоја.

Тврђава “Јеринин град” датира из VI века, из доба цара Јустинијана, српски средњевековни владари су је обновили и проширили, била је у функцији у време владавине Кнегиње Милице Хребељановић, која се тада налазила у манастиру Љубостиња и после 1389. године водила државу до пунолетства сина деспота Стефана Лазаревића.

У трстеничком срезу налазила се тада српска војска која је штитила манастир Љубостињу. Тврђава има остатке двеју кула на узвишењу које су дугачким бедемом биле повезане са кулом над самом Западном Моравом. Површина овог локалитета је један хектар, тврђава је подељена у три целине – дуги зид, доњи и горњи зид, мада се у неким историјским списима помињу још неки делови града – суви ров, степениште и предграђе.

У археолошким ископавањима 2010. и 2012. године на овом локалитету пронађени су комади оружја, сребрници, потковице, керамички предмети још из времена Вука Бранковића. До тврђаве се може доћи ако се расчисти растиње на пешачкој стази дужине 500 метара поред пута Грабовац – Лозна.

Према речима надлежних за ову област у општини Трстеник, биће финансирано комплетно урбанистичко решење за намену комплекса, исто тако ће бити израђена документација за приступне саобраћајнице са паркингом, биће и саобраћајна, вертикална и туристичко – информативна сигнализација која ће бити доступна посетиоцима овог локалитета.

Пројектом је обухваћена и садња и опремање зеленилом, декоративним растињем, мобилијарни комплекс тврђаве и документација за откривање атрактивних места зидина и друге пројектне активности. Локалитет тврђаве “Јеринин град” проглашен је седамдесетих година XX века за непокретно културно добро, а после добијања ових средстава очекује се реализација поменутог пројекта, рекли су нам надлежни у општини Трстеник.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x