“Савремена српска проза је наше културно благо”

Књижевна манифестација “Савремена српска проза” почела је ове године по 35. пут окупивши знамените писце и љубитеље лепе писане речи. Манифестација је посвећена овога пута посвећена више пута награђеном писцу савремене српске прозе Владану Матијевићу који живи и ствара своја књижевна дела у Чачку.

Ученици Гимназије “Вук Караџић” су имали прилику да се сусретну с Матијевићем и упознају његова дела, а у вечерњем термину првог дана манифестације одржан је књижевни портрет на коме су учествовали аутор Матијевић, затим др Адријана Марчетић, др Михајло Пантић, др Јован Делић и Верољуб Вукашиновић.

Другога дана на програму је био округли сто критике на тему “Поетика Миодрага Булатовића и њени рефлекси у савременој српској прози”. Булатовић је био учесник ове манифестације још 1985. године када није постојао зборник радова, па је ове године одлучено да му се посвети округли сто којим председава академик др Јован Тодоровић.

У раду овог скупа учествује 10 наших еминентних књижевних критичара, др Јован Делић, др Радивоје Микић, др Марко Недић, др Михајло Пантић, Гојко Божовић, Марија Благојевић, др Добривоје Станојевић, др Јелена Јовановић, Милица Кецојевић, Оља Василева и Ксенија Миловановић.

“Желим овом приликом да се захвалим општини Трстеник и Министарству културе Републике Србије који сваке године па и ове подржавају ову нашу значајну књижевну манифестацију која има велики значај у српској култури. Представићемо и јубиларни 3о. број Зборника “Савремена српска проза”који је посвећен прошлогодишњим догађањима”, рекао је Верољуб Вукашиновић, познати и више пута награђивани трстенички писац и директор Народне библиотеке “Јефимија”, која је организатор ових књижевних сусрета, оценивши да је ова манифестација културно благо и у врху је српских књижевних манифестација.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x