Митровдан, последњи овогодишњи вашар у Варварину

На Митровдан, 8. новембра, на велики православни празник посвећен Димитрију Солунском, античком заповеднику Солуна који је страдао због ширења хришћанства, у Варварину је одржан последњи овогодишњи вашар, Митровдански вашар.

Посета вашару била је добра, понуда робе била је разноврсна, а у разговору са продавцима и купцима сазнали смо да је највећа потражња била за сезонском гардеробом, имајући у виду да се ближи најхладније доба године, али и за грнчаријом, земљаним посуђем.

Иначе, у српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима, док је у Варварину последњи вашар у току календарске године, после Петровданског 12. јула и Великогоспојинског 28. августа

Према предању, уочи Митровдана и Ђурђевдана “треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде код своје куће, тај ће преко целе године ноћивати по туђим кућама”. Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђевдану следеће године.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x