Нетачне информације о насељавању миграната у Србији

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је данас да је информација о наводном “насељавању” миграната у Србији потпуна неистина са циљем да се јавност уплаши, а јавно мњење окрене против миграната, који се од увођења ванредног стања налазе изоловани у прихватним и центрима за азил.

Поводом учесталих тврдњи на друштвеним мрежама и порталима да се мигранти, наводно, под окриљем ноћи доводе и, како се наводи, “насељавају” у Србији, Комесаријат упозорава јавност на то да се на мреже постављају стари снимци смештаја миграната у центре са тврдњом да се то дешава данас, или снимци миграната из Грчке са потписом “Нови држављани Србије”.

“Од тренутка увођења ванредног стања 15. марта, сви мигранти који су се затекли на територији Србије, а нису се налазили у систему, односно у нашим центрима, већ у пограничним деловима земље са намером да пређу границу, као и они који су у том тренутку покушавали да уђу у Србију, смештени су у центре које од тада обезбеђује Војска Србије”, наводи се у саопштењу Комесаријата

Због уласка тих миграната у систем, њихов број у центрима је повећан и на данашњи дан износи 8.703.

У овом тренутку, за запослене у Комесаријату, који су на терену 24 часа дневно седам дана у недељи, највећи је изазов спречити појаву коронавируса међу мигрантском популацијом и због тога су уведена строга правила, што значи да су мигранти практично у потпуном карантину.

“Од увођења ванредног стања нови уласци у центре су забрањени, и сваки покушај уласка неког новог одмах се пријављује надлежнима и спроводе се строге мере изолације. У спровођењу свих мера у борби против коронавируса учествују и помажу и сами мигранти”, стоји у саопштењу Комесаријата.

Комесаријат за избеглице и миграције позива надлежне да санкционишу ширење лажних вести јер такво неодговорно понашање угрожава безбедност свих нас, а то је последње што нам је у овом тренутку потребно.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1350

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 17. мај Залоговац; 18. мај Обреж; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x