Одржана 9. седница Скупштине општине Варварин

На 9. седници Скупштине општине Варварин пред одборницима локалног парламента нашло се 26. тачака, а одборници су усвојили и одлуку о изради Плана развоја општине Варварин за период 2021. – 2028. година и одлуку о екстерној ревизији завршног рачуна буџета општине Варварин за 2020. годину.

Одборници су усвојили и предлог Програма подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја, а како би што пре били расписани конкурси за субвенционисање пољопривредне производње у општини Варварин.

Председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић упознала је одборнике са актуелним дешавањима и са пројектима који су одборени од стране ресорних министарстава нагласивши да само кроз програм “Чиста Србија” општина Варварин добија огромна средства за изградњу комплетне канализационе мреже у Обрежу и за завршетак исте у Селу Варварин и насељу Расадник и изградњу три сепаратора за пречишћавање отпадних вода.

“Ради се о инвестицији од 7 милиона евра, о инвестицији коју општина Варварин није видела дуги низ година. Сепаратори биће изграђени на три локације, на територији Месне заједнице Варош Варварин где имамо све решене имовинско правне односе, у Горњем Катуну за Горњи Катун и Село Варварин и у Обрежу због чега и доносимо одлуку о куповини парцеле, а где ће бити изграђен сепаратор. Пројекат је финансиран од стране Владе Републике Србије, са кинеском компанијом потписујемо уговор и та компанија биће и извођач радова”, казала је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић нагласвши да је једино учешће општине Варварин пројектна документација која је спремна захваљујући претходном руководству које је предводио председник Војкан Павић.

“Ми смо у обавези да имовинске односе решимо до маја месеца и ми смо већ ушли у процедуру решавања, ова одлука је и део те процедуре и у јуну месецу очекујемо да почну радови. Искрено се надам да ћемо што пре припремити сву документацију и да ћемо бити прва општина у Србији где ће бити и отворен тај почетак радова”, поручила је председница општине.

Она је додала и то да је општинско руководство, захваљујући одличној сарадњи са министарствима, у протеклих пар месеци успело да обезбеди велика средства за разне пројекте издвојивши и средства кроз пројекат Министарства привреде за опремање пословне зоне у Селу Варварин.

“Након што смо добили писмо о намерама од стране једне компаније из Бугарске, која је заинтересована за куповину некадашње месаре “Симић” у Селу Варварин, одржала сам састанак са министарком привреде Анђелком Атанасковић где смо наишли на прихватање и разумевање и одборена су нам средства у износу од 25 милиона динара, док ће општина одвојити само 4.8 милиона динара, колико износи ПДВ”, навела је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Између осталог, одборници варваринске Скупштине усвојили су и одлуке о усвајању Етичког кодекса функционера општине Варварин, а образован је и Савет за праћење примене Етичког кодекса. Именован је и директор Спортског центра “Темнић” тако да ће и у наредном, четворогодишњем периоду функцију директора ове установе вршити Ана Видојевић.

Размарани су и предлог Програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине, предлог оперативног плана за одбрану од поплава за воде II реда на територији општине Варварин за 2021. годину, као и извештаји о раду и финансијском пословању Штаба за ванредне ситуације општине Варварин, Општинске библиотеке Варварин, ПУ “Наша радост” и СЦ “Темнић”.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1338 + 4 = 1342

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x