Усвојен други ребаланс буџета општине Варварин за 2019. годину

На 33. седници Скупштине општине Варварин пред одборницима локалног парламент а нашло се 27 тачака, од којих је најзначајнија други ребаланс буџета општине Варварин који се овог пута вршио због прилива средстава из буџета Републике Србије, као и због најављеног повећања плата запослених.

После краткотрајне паузе, у скупштинске клупе вратили су се и представници опозиције, образована је и нова одборничка група “Наши људи” чији је председник др Гордана Чабрић, а која има 10 одборника, док је на самом старту 33. заседања утврђен и престанак мандата одборнику Српске напредне странке (СНС) Дејану Милојковићу, коме је мандат престао због престанка пребивалишта на територији општине Варварин.

Према речима председнице новоформиране ОГ “Наши људи” др Гордане Чабрић, ова групација бавиће се само питањима везаним за општину Варварин и немају у плану да се одређују према државној политици.

У наставку седнице усвојен је и консолидовани извештај о извршењу буџета за првих девет месеци ове године, а затим је изгласан и други ребаланс буџета општине Варварин за 2019. годину који се врши највише због наменских трансферних средстава добијених од стране Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, као и због средстава које је добила ПУ “Наша радост” од стране Републике. Такође, планирано је и задужење у износу од 50 милиона динара, уз сагласност Министарства финансија, па се тако и општински буџет увећава за тај износ.

Што се тиче тачака које прате ребаланс буџета општине Варварин, а које се односе на финансијске извештаје директних и индиректних буџетских корисника, износ је увећан за 389 хиљада динара и односи се на повећање зарада свих корисника од 8%.

Оценивши да су одборници опозиције окупљени у ОГ “Наши људи” гласајући против одлуке о другом ребалансу буџета општине Варварин гласали против повећања плата запослених од 8%, шефица одборничке групе СНС у локалном парламенту др Виолета Лутовац – Ђурђевић изнела је запажање да део одборника није разумео суштину ребаланса.

“Суштина ребаланса је заправо ребаланс који се врши ради измиривања обавеза повећања плата. Ако ја нисам лепо разумела, ту су представници рачуноводства који ће да нам објасне. Ја сам лепо разумела, чини ми се, да је повећање 8%, да се због тога врши ребаланс буџета и када је у питању раздео председника општине, председника Скупштине општине, Општинске библиотеке, СЦ “Темнић”, вртића, као и осталих корисника. Значи господо, подизањем руке против ви сте, за те “ваше људе”, како се зовете, гласали против повећања плата. Шта год овде рекли, не можете да објасните да сте за побољшање њиховог животног стандарда, а повећање плата је то што им баш обезбеђује бољи живот”, поручила је др Виолета Лутовац – Ђурђевић.

Она је истакла и то да је актуелна власт, предвођена председником Републике Александром Вучићем, доста тога учинила за општину Варварин у свим областима, у здравству, инфраструктури, општина ће добити и средства за изградњу водоводне и канализационе мреже, за асфалтирање путева, али и подсетила на посету министра здравља др Златибора Лончара који је приликом обиласка Дома здравља “Др Властимир Годић” истакао да је ова здравствена установа најбоља у Расинском округу.

“Ребаланс радимо ради повећања плата и мени је јако драго што сада имамо могућност да повећамо за 8% плате у јавном сектору. Плате су у здравству повећање за 10% лекарима, најављено је још 10% повећања лекарима, 15% медицинским сестрама. Никада до сада општинска власт није толико новца издвајала за Дом здравља, а финансира и лекаре, медицинске сестре и возаче све због бољег пружања здравствене заштите и да наши суграђани буду задовољни”, нагласила је др Виолета Лутовац – Ђурђевић.

У наставку заседања одборници су донели и одлуку о задужењу општине Варварин за 50 милиона динара, док је председник општине Варварин објаснио да ће 47 милиона бити уложено у асфалтирање улица на територији општине Варварин, а 3 милиона на израду пројектне документације.

“Ми смо до сад асфалтирали око 20 км улица, а трудимо се да асфалтирамо што више можемо. Да би могли да одрадимо асфалтирање ми смо прошле године тражили од Управе за јавни дуг одобрење да можемо да подигнемо 100 милиона кредита и да се задужимо, са тим што је Министарство финансија, кад смо њима поднели захтев, одговорило у јуну/јулу ове године да можемо да подигнемо кредит од 50 милиона динара, а разматрајући целокупни буџет општине, да буџет не би дошао у проблем”, објаснио је председник Павић.

Он је нагласио да ће се пред одборницима на следећој седници Скупштине наћи предлог које ће улице бити асфалтиране, али и најавио да, кад буду пристигла средства за завршетак водоводне мреже од Републике, да ће у наредној години општина моћи да обезбеди и до 100 милиона динара за асфалтирање улица.

До краја 33. седнице усвојене су и одлука о организовању, финансирању и условима рада саветника за заштиту права пацијената општине Варварин, одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2020. годину, одлука о организацији и финансирању цивилне заштите, као и одлука о давању на коришћење објекта у јавној својини Општинској библиотеци Варварин.

Донета је и одлука о гробљима и сахрањивању, као и сагласност на измену Статута ПУ “Наша радост”, разматран је и предлог годишњег плана рада ове предшколске установе за 2019/20 годину, а усвојен је и предлог измене кадровског плана Општинске управе, стручних служби и посебних организација општине Варварин за 2019. годину.

Одборници локалног парламента су донели одлуку о именовању чланова општинског Савета родитеља за школску 2019/20 годину, а усвојен је и предлог измене Програма коришћења субвенција ЈКП “Варварин”.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x