Уведена забрана јавних скупова у затвореном простору

Влада Републике Србије, на 218. седници одржаној 11. марта 2020. године, донела је Закључак којим даје сагласност министру здравља да донесе наредбу о забрани окупљања на целој територији Републике Србије, на јавним местима у затвореним просторима, када се окупља више од 100 људи.

Министар здравља је у складу с наведеним закључком, на основу члана 53. Закона о заштити становништва од заразних болести, а на предлог Републичке стручне комисије за заштиту становништва од заразних болести Завода за јавно здравље Србије донео Наредбу којом се, ради спречавања ширења заразне болести “COVID-19”, забрањују јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореним просторима.

Забрана се односи на сва оваква дешавања у области културе, на територији целе Србије, која прелазе број од 100 окупљених, укључујући публику, актере на сцени, запослене у установи и организаторе и примењиваће се док траје опасност ширења наведене болести на целој територији Републике Србије.

Када је реч о привременој забрани уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Народној Републици Кини, Републици Кореји и Швајцарској, прецизирано је да се она односи искључиво на особе које су боравиле у провинцији Хубеј Народне Републике Кине, граду Дегу и провинцији Северни Гјонгсанг Републике Кореје и кантону Тићино у Швајцарској.

Остаје на снази забрана привременог уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Италији и Исламској Републици Иран, а међународни путни саобраћај се преусмерава на главне граничне прелазе и биће привремено затворена 44 мања и повремена гранична прелаза.

Када је реч о услужним објектима који се налазе на транзитној рути кроз Србију и ауто-путевима, донета је одлука да њихови запослени морају да буду обезбеђени заштитним средствима због долажења у додир са транзитним путницима.

На основу става епидемиолога, у овом тренутку нема обуставе наставе, али се наставља интензивно праћење ситуације у вртићима, школама и на универзитетима. Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је инструкцију свим основним и средњим школама у земљи у циљу превенције ширења евентуалне инфекције. Свакога дана у 18 часова Министарство здравља и епидемиолошке службе обавештаваће грађане о стању корона вируса у Србији.

Влада позива грађане Србије који раде у иностранству и који долазе са подручја са интензивном трансмисијом корона вируса, а планирају долазак у земљу за предстојеће Ускршње празнике, да путовање одложе.

Такође, апелује се на грађане да приликом организације приватних догађаја као што су свадбе, крштења и сличне манифестације са већим бројем људи, да ти догађаји буду организовани у складу са одлуком која се односи на јавне скупове.

Грађани који имају симптоме које изазива коронавирус не треба да иду у домове здравља или болнице, већ би требало да се обрате дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

За ближе информације контактирати бројеве телефона +381 64 8945-235 (број који је отворило Министарство здравља), Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Улица др Суботића 5, број телефона +381 11 2684-566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој грађани бораве (Завод за јавно здравље Крушевац +381 37 438-794. до 14 часова, после 14 часова и викендом +381 64 894-22-82).

У Републици Србији је до 8 часова 12. марта 2020. године регистровано укупно 19 потврђених случајева COVID 19. До 8 часова  12. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиранo je  укупно 160 особa којe су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.  Од последњег извештаја до 8 часова, 12.03.2020. године тестирани су узорци 9 особа од којих је 1 био позитиван и 8 негативних на нови корона вирус, саопштило је Министарство здравља.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x