Финансијска помоћ здравственим радницима, младима и пензионерима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће данас на рачун 122.462 здравствених радника бити уплаћено по 10.000 динара, као и да млади од навршених 16 до навршених 29 година вечерас од поноћи могу да се пријаве за помоћ од 100 евра.

Мали је прецизирао да ће, са јануарским повећањем, у поређењу са 2011. годином, плата медицинских сестара бити већа за 85 одсто, а лекара специјалиста за 68 одсто.

Он је подсетио и на то да су изграђене три потпуно нове ковид болнице, да се граде фабрике вакцина и реконструишу опште болнице и домови здравља.

Набавили смо и све потребне уређаје, респираторе, лекове, вакцине, тако да смо и са те стране показали снагу државе, јер она се показује и кроз положај здравства, објаснио је Мали.

Министар је подсетио на програм „Србија 2025“, у оквиру којег је планирано улагање од 500 милиона евра у младе, као и додатних 200 милиона евра за пронаталну политику.

Он је нагласио да је Србија 2021. године имала рекордну стопу раста од 7,5 одсто БДП-а, као и да се отварају фабрике и нова радна места, а за младе је најважније да виде могућност да се запосле, заснују породицу, остану у земљи и овде остварују снове.

Зато смо дефинисали нове мере пронаталне политике, па држава од 1. јануара исплаћује помоћ за прворођено дете од 300.000 динара, а за друго и треће 100.000 динара уз постојећу помоћ која се већ исплаћује. Рекли смо и да ће држава да помогне у куповини првог стана и обезбедили смо пореске олакшице за први посао, навео је он.

Мали је напоменуо да се, према истраживању Бечког института, више људи враћа у Србију него што одлази, додавши да је стопа незапослености када су млади у питању пре само 10 година била преко 50 одсто, а сада је око 23 одсто.

Он је објаснио да држава на рачуну има 182 милијарде динара, а да је удео јавног дуга у БДП-у крајем прошле године био 56,8 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.

Министар је најавио и да ће 10. фебруара на рачуне свих пензионера бити уплаћено по 20.000 динара, при чему је позвао грађане да у недељу, 16. јануара, изађу на референдум о промени Устава и гласају „за“.

За нас је од велике важности да направимо напредак и у области владавине права. Ово није ни партијски, ни политички референдум, ово је референдум за будућност нашег друштва и наше Србије, због чега позивам људе да на њега изађу, поручио је Мали.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x