Општина Варварин издала саопштење, појашњено како се добија једнократна новчана помоћ за ученике и студенте

“Поводом дезинформација које су ових дана пласиране у јавност и произвољног тумачења, када је у питању стипендирање најбољих студената општине Варварин, дужни смо да, још једном, појаснимо шта је Фонд за стипендирање талената општине Варварин, а како се остварује једнократна новчана помоћ. Да ли је само незнање појединаца у питању, јефтино прикупљање политичких поена на један овакав безобразан начин, или нешто треће, не желимо да улазимо у то, једино је важно да сви студенти, са просечном оценом изнад 8, на месечном нивоу редовно добијају стипендију од своје општине”, наводи се у саопштењу достављеном од стране Општине Варварин.

Како се подсећа у саопштењу, Фонд за стипендирање талената општине Варварин сваке године половином новембра месеца расписује конкурс за стипендирање најбољих студената државних факултета од друге године студија, па до завршних година, при чему се завршна година рачуна са задњим семестром редовних. Право на студентску стипендију имају студенти који су у текућој школској години први пут уписали другу годину студија првог степена (основне академске студије, основне струковне студије), годину другог степена студија (мастер академске студије, специјалистичке струковне студије, специјалистичке академске студије) и годину трећег степена студија (докторске студије), на високо школским установама чији је оснивач Република Србија, на режиму финансирања из буџета Републике Србије.

“Сви студенти који испуњавају ове услове, а током ове године стипендирано их је укупно 50, корисници су општинске стипендије која на месечном нивоу износи 9.000,00 динара. Услови су да је студент држављанин Републике Србије, са пребивалиштем на територији општине Варварин или избегло и расељено лице са боравиштем на територији општине Варварин најмање 5 година пре расписивања Конкурса, да постиже резултате у студирању изражене кроз високу просечну оцену најмање 8 на претходној години студија, да није корисник републиког кредита или ступендије и да није у радном односу”, стоји у саопштењу.

Када је у питању једнократна материјална помоћ, из локалне самоуправе појашњавају да Фонд за стипендирање талената општине Варварин располаже буџетом на годишњем нивоу, којим се финансирају наведене студентске стипендије, али поред тога, као знак социјално одговорне политике коју у протеклих 7 година спроводи Општина Варварин, ђаци основних и средњих школа и студенти који не испуњавају услове за стипендију, а долазе из породица тешког материјалног стања, имају могућност да два пута годишње поднесу захтев за једнократну материјалну помоћ, у износу од по 9.000,00 динара.

“Ко има право да поднесе тај захтев? У Закључку Општинског већа општине Варварин, од 11. децембра 2017. године, јасно су наведени следећи критеријуми: 1) да ученик или студент има пребивалиште на територији општине Варварин; 2) да је редован ученик или студент, без обзира на просек оцена и 3) да је ученик или студент из породице тешког материјалног стања! Дакле, још једном понављамо да СВИ студенти који испуњавају услове корисници су општинске стипендије, као и сви остали ученици и студенти који испуњавају услове, а благовремено поднесу захтев, су корисници једнократне новчане помоћи и зато апелујемо на појединце да не политизују ову тему и шире дезинформације”, закључује се у саопштењу.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x