Саборовањем историчара у Горњем Крчину почели овогодишњи Дани историје и културе Темнића и Левча

Саборовањем историчара под називом “Темнић и Левач кроз векове”, пред великим бројем посетилаца у порти цркве Преображења Господњег у Горњем Крчину, отворени су овогодишњи Дани историје и културе Темнића и Левча, културно – историјска манифестација покренута 2021. године са циљем очувања културе овог дела Шумадије, али и представљања нових сазнања о историји овог простора, која је ове године одржана у дводневном термину.

Уручена су и већ традиционална признања појединцима заслужним за промовисање ових крајева, Повељу “Путовођа културе Левча и Темнића” и реплику посуде из XIV века добио је ове године познати карикатуриста и директор Општинске библиотеке Варварин Горан Ћеличанин, док је књижевна награда “Темнићки натпис” додељена књижевнику Слободану Савићу из Надрља.

“Неки ми кажу да не ваља кад човек крене да добија награде за животно дело, али у сваком случају награде пријају, хвала жирију и хвала организаторима коју су сматрали да сам ја тај који треба да добије ово признање”, рекао је Ћеличанин након уручења награде.

Учесници Саборовања историчара ове године били су Бојан Томић, Наташа Лазић, Никола Миленковић, Бојан Маринковић, Ђорђе Петковић, Небојша Ђокић, Иван Јовановић, Саша Ракић и Југослав Ристић и они су и ове године обрађивали средњовековни период ових простора, културне, духовне и привредне активности овог краја.

Историчар из Варварина Бојан Томић редовни је учесник манифестације “Дани историје и културе Темнића и Левча”, на прошлогодишњем Саборовању представио је своја истраживања на тему која су насеља постојала у прошлости и шта је оно што је преостало до данашњих дана, односно који је континуитет, бар када су имена у питању, док је ове године говорио о занатству, односно привредној активности и занимању становништва овог краја.

“Једно од главних занимања било је пољопривреда, такође, овај крај је због свог положаја имао и близину престонице и самим тиме је то и утицало на занатске активности, али и сама његова позиција је утицала и на војна занимања, али и на војну улогу коју је становништво имало. Највећи број заната у том периоду је био везан за војну функцију и то просто видимо из турских пописа који указују на то да се становништво бавило производњом разних врста ђулади, разног оруђа које се користило у војне сврхе. Оно што можемо да видимо из неких остатака је и да се производила грнчарија, када је у питању занатство. Када је у питању пољопривредна производња, нажалост нема тих података, можда турски пописи могу да нам дају увид у то на основу тога како су плаћани порези и на основу тога да извучемо шта би било то што се највише производило, али негде за период средњег века не, осим што можемо посредно да закључимо из неких података везаних за Манастир Хиландар и за даривање села Бачина и Церница Хиландару да су они производили вино”, рекао нам је Томић.

Већ традиционално, Дани историје и културе Темнића и Левча су и сајамског карактера, па су посетиоци ове манифестације могли да купе сувенире са мотивима овог краја, али и производе са географским пореклом, обележене налепницама “100% из Темнића” и “100% из Левча”, а отворена је и изложба слика наиве опарићке сликарске школе “Јанко Брашић”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x