У Темнићком виногорју овогодишњи род грожђа добар и квалитетан

Породица Николић у Орашју, у подножју “Јухора”, под засадом има нешто више од 1,4 хектара винове лозе, сорти Каберне Совињон, Шардоне, Афус и Франковка. Домаћин Љубомир Николић истиче да се ради, пре свега, о винском грожђу и не крије задовољство овогодишњим квалитетом и родом.

“Ја сам врло задовољан, а првенствено сам задовољан од Бога. Бог ми дао и даривао ме, град нас ове године заобишао и виноград је тако лепо родио. Овогодишња суша је утицала мало, јесте род мало ситнији, али је квалитет грожђа одличан. Ја сам то грожђе још 14. фебруара, на Светог Трифуна, видео на гиџу, Бог ме је саслушао и даривао ме, тако да сам више него задовољан”, наглашава Љубомир Николић.

Он истиче да је овогодишња цена солидна, али сав род отићи ће у производњу домаћег, квалитетног белог и црвеног вина, а произведе се и по тона и једног и другог вина, веома квалитетног и вина одличног укуса.

“Ове године, у односу на раније, нисмо имали проблема са болестима винове лозе, нисмо имали ни пепелницу ни пламењачу, или смо ми то на време реаговали, али помогла нам је доста и сушна година. Сушна година веома винограду помаже, једино је мало ситнији род, али је зато квалитетнији”, оцењује вредни домаћин из Орашја Љубомир Николић.

Темнићки крај је одавно познат по добром вину, по великом броју мањих засада винограда, углавном за личне потребе произвођача, али постоји и пар произвођача који имају велике површине винове лозе. Поред “Рубинових” винограда у темнићком виногорју, присутна је и винарија “Бачина вино” са винима одличног квалитета која су своје тржиште пронашла у далекој Шведској, тако да одлично поднебље пружа и одличне услове за производњу грожђа па се очекује и раст броја винограда и винарија у наредним годинама.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x