Берба купина у пуном јеку, произвођачима потребна боља откупна цена

Квалитет купине ове године у темнићком крају је задовољавајућ, очекује се добар принос, али проблем са којим се произвођачи српског “црног злата” сусрећу већ година је лоша откупна цена, која ове године износи за килограм купине 120 динара. За разлику од прошле године, која је била баш кишовита, ове године произвођачи тај проблем немају, једино због температурних осцилација је купина нешто дуже цветала.

Улагања су велика, откупна цена и није баш задовољавајућа, не исплати се на цену од 120 динара по килограму ни унајмити раднике, тако да би произвођач могао нешто и да заради од свог труда и рада, цена би требала бити бар 240 динара по килограму, сложни су произвођачи овог воћа које се, осим за конзумирање, у иностранству користи и као подлога за прављење основних фарби, што је чини изузетно траженом.

Да би произвођач могао да уложи у обнову засада, проширење, али и да рачуна у неку зараду, тренутна цена, која је на нивоу прошлогодишње, није довољна. На засадима купине у Темнићу очекивани очекивани принос по хектару је око 10 тона, временски услови иду на руку произвођачима који имају уситњене парцеле, а суша се неутралише системима за наводњавање.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x