Мултинационална вежба “Балкански одговор 2018” у Крушевцу

Команда за обуку Војске Србије и Центар АБХО од 21. до 25. маја у касарни “Цар Лазар” и на полигону “Равњак” у Крушевцу, реализовали су мултинационалну цивилно – војну вежбу “Балкански одговор 2018” по теми “Акција спасавања у урбаној средини у условима НРХБ контаминације настале тероризмом оружјем за масовно уништење и акцидентима”.

Завршетку вежбе присуствовао је министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић и заменица градоначелнице Весна Лазаревић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, представници предузећа и установа са којима сарађује ВС и други партнери.

Глобални циљ вежбе је приказивање могућег модела командовања и деловања у интегрисаној акцији мултинационалне чете АБХО, цивилних структура земље домаћина и међународних организација у отклањању последица тероризма, укључујући и тероризам оружјем за масовно уништење и њиме изазваних акцидената.

На вежби су поред припадника Министарства одбране и Војске Србије (ВМА, Центар АБХО, 246.батаљон АБХО, Центар за обуку логистике, Центар за везу и информатику, Специјалне јединице “Кобре”, ) учествовали и представници МУП, Црвеног крста Крушевац, Опште болнице Крушевац Дома здравља, као и припадници међународне организације Уједињених нација (УН) за забрану хемијског оружја и оружаних снага Аустрије, Белорусије, Мађарске, Македоније, Црне Горе и Шпаније.

На вежби је учествовало 376 лица и 67 моторних возила уз коришћење звучних и визуелних приказа догађаја и супозиција. Као посматрачи, присуствовали су представници Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Црне Горе, Шпаније и САД.

У припремама за реализацију, значајан допринос и висок ниво друштвене одговорности показали су Градска управа, Град Крушевац – организације и предузећа ЈКП “Водовод Крушевац”, корпорација “Трајал”, “Техноградња”, “Крушевацпут” А.Д., ЈКП “Крушевац”, ХИ “Жупа”, Црвени крст Крушевац, “Југопревоз Крушевац” и Културни центар Крушевац.

Након завршетка војне вежбе, обратио се министар одбране Републике Србије Александар Вулин. “Данас смо имали прилику да видимо врхунске професионалце који показују знање, обученост и спремност. Свим гостима из иностранства и свима који су дошли овде желим да захвалим на знању које су нам донели, али исто тако да потврдим да су и од нас имали шта да науче. Припадницима Војске Србије, МУП-а, Црвеног крста, Организације за забрану хемијског наоружања и локалној самоуправи Града Крушевца желим посебно да захвалим, јер је свако од њих показао велики труд и жељу да се ова акција реализује на врхунски начин”, поручио је Вулин.

Министар је завршио излагање речима да је поносан на све припаднике Војске Србије, њихово знање и спремност да бране и чувају своју земљу.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x