Подељена дечија ауто-седишта, безбедност деце у саобраћају велики проблем

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја и општине Варварин, у Великој сали Општинске библиотеке Варварин одржана је обука за родитеље о начину коришћења дечијих ауто-седишта, након чега су иста подељена родитељима деце рођене током 2018. године, а која је обезбедила локална самоуправа средствима од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје на територији општине Варварин.

Поред теоријске обуке практично је приказано и како треба поставити ауто седиште у возилу, зато што статистички подаци указују и на то да велики број родитеља не поставља ауто-седиште по инструкцијама произвођача, чиме оно постаје небезбедно и несигурно.

Начелник Одељења Агенције за безбедност саобраћаја за локалне самоуправе Бранко Стаматовић истиче да АБС, у сарадњи са локалним самоуправа широм Србије, спроводи многобројне активности са циљем унапређења безбедности саобраћаја и подсећа да је Законом дефинисано да 30% од сваке наплаћене новчане казне иде у буџет локалне самоуправе и тим средствима се финансирају локални пројекти како би се унапредила безбедност саобраћаја на локалном нивоу.

“АБС, у сарадњи са општином Варварин, организовала је три активности све у циљу повећања безбедности саобраћаја и грађана у Варварину, на првом месту подељена су дечија ауто-седишта, Агенција је у оквиру националног пројекта обезбедила 20 ауто-седишта и бесплатну обуку за грађане о томе како се и на који начин користе та дечија ауто-седишта, а општина Варварин је купила још 100 дечијих ауто-седишта са циљем да сви суграђани који се роде у Варварину добијају од општине и Агенције дечија ауто-седишта”, наводи Стаматовић.

Оценивши да је безбедност деце у саобраћају велики проблем у Републици Србији, где свако друго дете које живот изгуби у саобраћајним незгодама изгуби као путник у аутомобилу, а свако треће које задобије повреде у саобраћајним незгодама, задобије као путник у аутомобилу, Стаматовић истиче да се овај проблем решава куповином и употребом дечијих ауто-седишта.

“Поред ових активности, имали смо састанак са Саветом за безбедност саобраћаја општине Варварин, којим председава председник општине Војкан Павић. Користим прилику да се захвалим председнику општине, као и Савету за безбедност саобраћаја који су у протеклом периоду, за разлику од бројних локалних самоуправа, средства трошили на унапређење безбедности саобраћаја, разговарали смо о томе како да унапредимо безбедност саобраћаја у наредном периоду овде и Агенција ће бити на располагању и општини и свим грађанима Варварина за реализацију активности и за све оно што је потребно, што они сматрају да може да их угрози у саобраћају”, рекао нам је начелник Одељења АБС за локалне самоуправе Бранко Стаматовић.

Ауто-седишта поделили су начелник Одељења АБС Бранко Стаматовић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, заменик председника Скупштине општине Братислав Ташић, командир Полицијске станице у Варварину Славољуб Анђелковић и члан Савета за безбедност саобраћаја општине Варварин Владица Филиповић.

Ове обуке пројекат су Агенције за безбедност саобраћаја који је покренут у циљу подизања свести грађана на територији Републике Србије о значају употребе дечијих ауто-седишта, а у оквиру ког је АБС обезбедила за општину Варварин 20 комбинованих ауто-седишта за децу, док је остатак од 100 ауто-седишта обезбедила локална самоуправа.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x