Удружење “Окулар”: Унапредити свест особа са инвалидитетом о могућности активирања у заједници

У Дневном боравку за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју у Варварину Удружење “Окулар” из Ћићевца протеклог викенда одржало је обуку за 20 младих особа са инвалидитетом, а некима од њих пружена је и прилика и за прво хонорарно ангажовање.

Сузана Гајић Јовановић из Удружења “Окулар” наглашава да су циљеви ове обуке унапређење свести особа са инвалидитетом о могућности активирања у заједници, као њихово оснаживање за активно укључивање у локалну заједницу, самозаступање и повећавање њихових могућности за самозапошљавање.

“Прва пројектна активност јесте тренинг који траје два дана и који се реализује у просторијама Дневног боравка у Варварину. На тренингу је окупљено 20 младих са инвалидитетом са којима смо радили и дружили се током ова два дана”, истакла је Сузана Гајић Јовановић.

Она додаје да је овај пројекат финансиран од стране Европске Уније и то као део једног већег пројекта који има за циљ унапређење дигиталне и медијске писмености младих са инвалидитетом.

“Жеља нам је да пошаљемо поруку локалној заједници да млади са инвалидитетом живе ту где и ми, међу нама, да они постану видљивији и да им омогућимо да се што лакше укључе у свакодневне животне активности”, апострофирала је Сузана Гајић Јовановић.

Тренинг је одржао и Радован Радуловић, директор Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју из Велике Плане, који је и председник организације “Воља за животом” која се бави проблематиком особа са инвалидитетом.

“Част ми је да се налазим овде у једном прелепом Дневном боравку и част ми је да колико толико приближим овој деци шта су у ствари особе са инвалидитетом. Причаћу им о људским правима, о правима особа са инвалидитетом, имаћемо теме као што је образовање и запошљавање особа са инвалидитетом”, истакао је Радуловић.

Организација “Воља за животом”, која има преко 200 чланова, у општини Велика Плана пружа три услуге из система социјалне заштите: лични пратиоц, персонална асистенција и дневни боравак за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју. Имају и радни центар за особе са инвалидитетом, а по Радуловићевим речима крећу и са услугом становање уз подршку.

“Овом приликом желим да у овој локалној заједници, али и у осталим заједницама у Републици Србији, се што више ради на томе да се пруже услуге из система социјалне заштите како би се помогло особама са инвалидитетом, како би се лакше и запослили, како би лакше дошли до образовања”, нагласио је Радован Радуловић.

Пројекат “АкТИвни ПРОТИВ ПРЕПРЕКА” Удружење “Окулар” из Ћићевца реализује у сарадњи са Дневним боравком за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју при Центру за социјални рад за општине Варварин и Ћићевац, као и у сарадњи са Форумом младих са инвалидитетом из Београда који су и менторска подршка током реализације овог пројекта.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x