12. Јавни час и 12. такмичење у лепом писању – калиграфији, “Коморанско златно перо”

Прошло је више од два века од када су 1821. године свештеници у црквеној кући у порти цркве Светог Николе у Коморану окупили ђаке и како се то тада говорило, “почели да их уче писмености”. Била је то прва сеоска школа која је, иако је направљена пре две стотине година, у потпуности сачувана, на начин на који би и данас могла да послужи својој намени.

Реновирана и претворена у музеј, са школским намештајем из тог периода, скамијама, старим списима и училима, данас представља праву ризницу за изучавање историје школства у Србији.

“Данас је “Коморанско златно перо” традиционална манифестација у оквиру које се, сваког октобра, ученици са пером у руци такмиче у лепом писању. А све је почело на истом овом месту, 2009. године,  на иницијативу тада директора наше школе, данас  руководиоца  Школске управе за Расински округ Зорана Асковића, који је калиграфију као вештину и уметност лепог писања спојио са традицијом и вратио у комаранске школске клупе”, каже Снежана Алексић, директорка ОШ “Брана Павловић” из Коњуха.

Калиграфија је вештина и уметност лепог писања. Писмо је једно од најзначајнијих творевина људске цивилизације. Од самих почетака писмености, уметници калиграфи су се трудили да словне знаке улепшају и да их учине примамљивим и јасним за њихову главну функцију, а то је преношење информација.

“Један од циљева нашег такмичења је да се и поред брзог развоја информационо – комуникационих технологија, сачува лепо писање. Лепо писање је вишеструко корисно, развија спретност, прецизност, упорност и истрајност, а све су то веома важне особине за развој личности детета. Тема овогодишњег Јавног часа и самог такмичења  је “Игре призора и слике вечности у делима Надежде Петровић”. Наши ђаци су писали пером љубави према писму којим их описмењујемо и учимо да га воле и чувају, чувајући тако, увек и свуда, српски језик и ћирилицу”, истакла је директорка.

На такмичењу је учествовало 11 основних школа и 21 такмичар. Сви они су сврстани у две категорије. У категорији млађих разреда најбоље резултате остварили су: Николина Батоћанин, ОШ “Живадин Апостоловић” из Трстеника, прво место; Милица Карапанџић, ОШ “Бранко Радичевић” Крушевац, 2. место и Николина Секулић, ОШ “Брана Павловић” из Коњуха, 3 место.

У категорији старијих разреда победила је Ива Миленковић, ОШ “Бранко Радичевић” Крушевац, други су били Јанко Капларевић, ОШ “Живадин Апостоловић” Трстеник и Хелена Милетић, ОШ “Јован Јовановић Змај” Стопања, а трећа Теодора Анђелковић, ОШ “Васа Пелагић” Падеж.

Наставници ових ученика су, поред својих многобројних обавеза, успели да мотивишу ученике и да их припреме за такмичење. Жири је имао веома тежак задатак. Истакнути калиграфи Жарко Станковић и Живорад Милосављевић су жирирали ученичке радове.

Програм “Јавни час” су припремили ученици и наставници школе – домаћина из Коњуха, а изложбу традиционалне посне хране родитељи ученика ове школе и мештани. За најбољу декорацију и поставку хране изабран је сто ученика из подручног одељења из Беле Воде.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x