Превентивни прегледи веома значајни за спречавање и лечење кардиоваскуларних болести

У Дому здравља “Др Властимир Годић” у Варварину у недељу је одржана још једна акција превентивних здравствених прегледа по препоруци Министарства здравља. Директорка ове здравствене установе др Јасмина Ракић подсећа да се ова акција одржава у Варварину већ пар месеци, нагласивши да је примарни циљ акције да првенствено пацијенти без здравственог осигурања могу да провере своје здравље.

“Као и претходних месеци и ове недеље се наш Дом здравља укључио у акцију превентивних здравствених прегледа коју је покренуло Министарство здравља. Овог пута заинтересовани грађани су могли да обаве интернистичке прегледе код нашег др Миливоја Петковића којем се од срца захваљујем на уложеном труду и раду”, истиче др Ракић.

Интерниста у Дому здравља у Варварину др Миливоје Петковић наглашава да је значај ове акције веома велики у спречавању и лечењу, као и дијагностици кардиоваскуларних болести, што су у глобалу незаразне масовне болести попут кардиоваскуларне хипертензије, повишеног крвног притиска и шећерне болести.

“Значај ових превентивних прегледа је у почетку био велики, сада нам долазе људи на контролне прегледе. Примарни значај ове акције је да је она намењена људима који немају оверене здравствене књижице и они, пре свега, користе ту акцију што је и био циљ ове акције. Имамо и људе са овереним здравственим књижицама који већ долазе и са заказаним прегледима, али користе ове превентивне прегледе како би дошли без заказивања”, објашњава др Петковић нагласивши да општина Варварин има доста становника без здравственог осигурања.

“Велики број људи у Варварину је без здравственог осигурања тако да је мени лично драго што тим људима можемо да обезбедимо ове прегледе. Ми нажалост нисмо у ситуацији, попут већих медицинским центара, да обезбедимо људима прегледе код очног лекара, лабораторијске анализе холестерола, крвне слике, што би њима било значајније”, каже др Миливоје Петковић подсетивши да се у Варварину у склопу ових акција обављају и прегледи ултразвука абдомена и гинеколошки прегледи, што је веома битно и изразивши жељу да ове акције буду настављене у наредном периоду.

Он додаје да је најважнији циљ ових акција превенција, рано откривање болести које могу да доведу до компликација у будућности. “То је велика ствар за нашу општину, али нам долазе и грађани из општине Ћићевац, тако да смо отворени за све”, поручује др Петковић.

“Колико је битно лечење и одлазак код лекара, толико је битно и да људи буду обавештени о правилном начину исхране, колико је значајна физичка активност, колико су штетне цигарете, као и дувански дим. Значи, умерена физичка активност попут шетње, као и правилан начин исхране, кад то направимо ми смо урадили више од пола посла”, истиче интерниста у варваринском Дому здравља др Миливоје Петковић додавши да је веома значајан и тај рад на саветовалишту пацијената и усмеравању ка правилној исхрани и узимању лекова, тако да је тај дан више намењен за разговор и усмеравање него за терапију, јер за терапију треба више и времена.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x