Завршна конференција пројекта “Промоција женског иновационог предузетништва”: “Жене су потенцијал развоја”

У хотелу “Плажа” у Варварину одржана је завршна конференција пројекта “Промоција женског иновационог предузетништва у општинама Расинског округа”. Овај пројекат, који је финансијски подржао Кабинет министра без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, спроводи Удружење жена “Калиопа” из Бруса, у сарадњи са НВО “Локална кућа развоја” из Бруса, и општина Варварин, као званични партнер на пројекту, у сарадњи са Агенцијом за регионални развој Расинског округа (АРРРО)

Отворивши завршну конференцију, председник општине Варварин Војкан Павић оценио је да смо сведоци да многа истраживања и статистички подаци говоре у прилог томе да у иновационом предузетништву има много мање жена него мушкараца.

“Афирмација и промоција женског иновационог предузетништва је од велике важности како би се, уз подршку локалне самоуправе и сарадњом са цивилним сектором, отклонили родни стереотипи и охрабриле жене да доносе одлуке и покрену своја предузећа”, поручио је председник Павић нагласивши да је за општину Варварин од изузетног значаја стање и перспектива женског предузетништва, као и креирање повољног пословног амбијента за самозапошљавање и унапређење пословања малих и средњих предузећа у власништву жена.

“Србија има потенцијал да буде водећа земља када је реч о женском иновационом предузетништву и ми смо овде са задатком да на локалу помогнемо да се створе услови како би Србија направила искорак и имала више жена лидера и предузетница”, рекао је председник општине Варварин додавши да су жене потенцијал развоја и зато је обавеза да се повежу сви који могу да помогну да се подигне степен њиховог учешћа у лидерству и бизнису.

“Свим женама шаљемо јасну поруку, да буду мотивисане чињеницом да ако не покушају, неће сигурно успети, а ако покушају могу бити и пример добре праксе”, закључио је Павић.

Иванка Московљевић, председница Удружења жена “Калиопа” казала је да је са успехом реализован овај пројекат и подсетила да је пре месец дана у Крушевцу, по мишљењу учесника и посетилаца, успешно одржан и “Сајам женског иновационог предузетништва”.

“Мислим да смо успели, добрим информисањем и пружањем информација, да анимирамо и да допремо до већег броја жена како би им указали на могућност запошљавања и самозапошљавања користећи потенцијале привредних и приватних ресурса у њиховим срединама где живе”, оценила је Иванка Московљевић.

Пројекат “Промоција женског иновационог предузетништва у општинама Расинског округа” односи се на промоцију женског иновационог предузетништва у шест општина на територији Расинског округа где се кроз пројекат врши промоција овог предузетништва за три групе жена предузетника: жене потенцијалне иновационе предузетнице, жене почетнице у иновационом предузетништву и жене успешне приватне предузетнице.

Циљ пројекта је промоција женског иновационог предузетништва на територији Расинског округа путем побољшања информисаности и подизања степена анимирања, подизања предузетничких способности, капацитета радно способних жена у градским и руралним подручјима Расинског округа, о развоју женског иновационог предузетништва, као и о могућности за запошљавање тих жена у својим локалним срединама на основу специфичности и коришћења природних и привредних ресурса и потенцијала ових локалних средина.

На завршној конференцији говорили су и директор крушевачке филијале Националне службе запошљавања Предраг Марковић, директор АРРРО Александар Шароњић, Владица Павловић из “Локалне куће развоја”, власница компаније “Sweet Home” из Бруса и добитница награде “жена змај” за најуспешнију пословну жену у Србији Светлана Миљковић, Баташа Главендекић из Развојне агенције Србије.

Завршној конференцији пројекта “Промоција женског иновационог предузетништва у општинама Расинског округа” присуствовали су и заменица председника општине Варварин Виолета Чолаковић, председник СО Варварин Драгољуб Станојевић, председник СО Трстеник Герасим Атанасковић и помоћник председника општине Варварин Саша Срећковић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x