Лазаров: Не постоји никакав Споразум између Србије и Аустрије о враћању одбијених тражилаца азила из трећих држава

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров рекао је да један од лидера Савеза за Србију Бошко Обрадовић или не познаје међународно право или свесно обмањује грађане Србије понављањем лажи о враћању миграната из Аустрије у нашу земљу.

“Подсетићу још једном да не постоји никакав Споразум између Србије и Аустрије о враћању одбијених тражилаца азила из трећих држава. Нити је потписан прошле године, нити постоји намера да се наша земља на тако нешто обавеже“”, истакао је Лазаров.

Лазаров поново подсећа да је Република Србија потписала Споразум о реадмисији са Европском унијом још 2007. године, а затим, на основу тога, 2010. године и посебан протокол са Републиком Аустријом.

“Тврдња Обрадовића да се наведени Споразум и Протокол, који су потписали његови данашњи коалициони партнери, односи само на држављане Србије представља апсолутну неистину. Тешко ми је да поверујем да Обрадовић није могао да издвоји мало времена и прочита ова документа, јер би тада видео да се у првом поглављу Споразума о реадмисији са ЕУ, прецизније члану 3, јасно наводи да се односи и на држављане трећих држава. Зато сам пре мишљења да он свесно лаже грађане и обмањује јавност из само њему знаних интереса”, наглашава Лазаров.

Он истиче и да Обрадовић, свесно или несвесно, не прави разлику између међународног споразума и радног аранжмана.

“Радни аранжман представља само оперативни документ који прецизира техничке детаље евентуалне реадмисије, који не захтева усвајање од стране Владе Србије и Народне скупштине. Споразум о реадмисији из 2007. године је свакако прошао кроз ту процедуру управо у време власти садашњих коалиционих партнера Бошка Обрадовића”, објашњава Лазаров.

Он још једном подсећа да у нашу земљу никада није враћен ниједан мигрант из Аустрије.

“Радним аранжманом јасно је прецизирано да, у сваком појединачном случају, Аустрија мора несумњиво да докаже да је мигрант из трећих земаља ушао у њихову земљу из Србије и у том случају за враћање је неопходна експлицитна сагласност Републике Србије”, објашњава Лазаров, који напомиње да радне аранжмане свакако не потписује министар.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x