Средња школа Варварин на Сајму образовања и професионалне оријентације у Крушевцу

На сајму образовања и професионалне оријентације у крушевачкој Хали спортова, чији је циљ упознавање ученика осмог разреда основних школа, које у јуну очекује упис у средње школе, са образовним профилима и смеровима које нуде средњошколске установе на територији Расинског округа, а ради лакшег избора будућег занимања, представила се и Средња школа Варварин.

Поред Гимназије, ова средњошколска установа ученицима нуди и смерове економски техничар, аутомеханичар и механичар грејне и расхладне технике. У понуди су и образовни профил машински техничар моторних возила, који је иначе уведен прошле године и за који је владало велико интересовање, а од ове године уместо техничара за заштиту животне средине основци ће моћи да изаберу смер техничар за индустријску и фармацеутску технологију.

Директор крушевачке филијале Националне службе за запошљавање, Предраг Марковић наглашава да је веома битно ученике завршног разреда основних школа правилно усмерити приликом избора будућег занимања, рекавши да досадашња пракса показује да у Крушевцу, као и у осталим општинама Расинског округа, почињу да недостају “добри мајстори”.

Марковић додаје да ово није проблем само у Расинском округу, већ и у целој Србији, јер су деца незаинтересована за средње стручне школе, док са друге стране имамо и високообразоване људе који лутају и не стичу практична знања. Он је ипак изразио очекивање да ће дуално образовање, које се већ спроводи у појединим школама на територији Округа, у наредних неколико година дати ефекте.

Ученици 8. разреда ОШ “Драги Макић” из Бошњана
0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1335 + 2 = 1337

ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: 07. мај Обреж и Залоговац; 10. мај Бошњане; 11. мај Бачина; 19. мај Доњи Катун! од 08 до 14h!

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x