У Србији код 3.380 особа потврђено присуство вируса COVID-19, без нових случајева у Варварину

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да је у нашој земљи од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирано 2.159 особа, од којих је 275 позитивних, а у последња 24 часа преминуле су још три особе. Према нашим информацијама, на територији општине Варварин данас није потврђен ни један случај заразе корона вирусом.

Лончар је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија прецизирао да је укупно хоспитализовано 2.436 пацијената, а на респиратору се у овом моменту налази 145 особа.

Он је навео да је до данас у Републици Србији тестирано укупно 16.399 особа које су испуњавале све критеријуме дефиниције случаја, и додао да су од три преминуле особе две женског и једна мушког пола, а просечна старост преминулих је 68,6 година и нагласио да су од почетка епидемије преминуле 74 особе .

Он је навео да се на Инфективној клиници и Клиници за пулмологију КЦ Србије налази 119 пацијената, у КЦ Ниш 163, у КЦ Војводине 137, у КЦ Крагујевац 72, КБЦ “Драгиша Мишовић” 258, КБЦ “Земун” 340, КБЦ “Звездара” 341 и Општој болници Панчево 130 пацијената.

Такође, како је додао, у привременој болници на Београдском сајму смештене су 323 особе, у Хали “Чаир”, хотелу “Центротурист” и Студентском дому Медицинског факултета у Нишу 361, у хали 1 Новосадског сајма 127 и на ВМЦ „Карабурма“ 65 пацијената.

У Србији је коронавирусом заражен и 441 здравствени радник, од чега се 258 налази у болници са средњом и тежом клиничком сликом, док су остали у привременим болницама, указао је Лончар.

Министар је, говорећи о домовима за старе, пренео да су закључно са данашњим даном 32 корисника позитивна и они су збринути, као и 13 запослених у тим установама.

Он је истакао да је потврђено да су у дому за старе у Смедереву преминуле две особе, али да ни у једном од ова два случаја нема потврде за присуство коронавируса.

Према информацијама из тог дома, корисник је имао обострану пнеумонију. Епидемиолошке екипе су тамо, предузете су све мере и очекујемо резултате. Посебну пажњу обраћамо на домове за старе и предузимамо све да спречимо улазак вируса у те установе, поручио је Лончар.

Према његовим речима, у нашој земљи је заражено и 27 деце, која су доброг стања, а њихово праћење се наставља.

Лончар је најавио да ће за смештај пацијената са лаком клиничком сликом бити искоришћене и специјалне болнице у бањским центрима, јер њихови капацитети одговарају ономе што нам је потребно.

Ако је нешто специјална болница, подразумева се да има медицински кадар и, уз појачан искусан кадар који већ сада ради са пацијентима позитивним на корону, имаћемо капацитет, објаснио је министар.

Такође, како је рекао, у Србији је решен проблем сервисера за респираторе који су стигли из Кине, тако што су постојећи сервиси преузели сервисирање на себе, у комуникацији и сарадњи са произвођачем.

Лончар је напоменуо да за остале респираторе, који су долазили у мањем броју из Немачке и других земаља, већ постоје овлашћени сервиси који деценијама поправљају своје уређаје.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да су они који су оболели од вируса корона у Србији у просеку имали између 15 и 20 контаката, који такође морају бити испитани на присуство тог вируса.

Он је објаснио да тај број зависи, пре свега, од година старости оболелог, односно од тога да ли је реч о радно активном делу становништва или старијим особама, наводећи да је највише било радно активних, па су контакти релативно велики, док су код старијих они неупоредиво нижи.

Кон је најавио да ће током лета, на репрезентативном узорку, бити урађено испитивање како би се утврдило какав је имунитет популације, уз напомену да ће, када се све врати у нормалу, најосетљивије групе бити старији и деца.

Према његовим речима, за постепено попуштање рестриктивних мера потребно је најмање две недеље јасног смањења броја нових инфекција.

Налазимо се у најзначајнијој недељи по питању инфекција и ово је максимум, поновио је он и пренео да је непосредно пре конференције разговарао са председником Републике, који се интересовао за то када се може очекивати попуштање мера и када ће струка расправљати о томе.

Кон је оценио да то може бити крајем априла, при чему ће се са великим опрезом одлучивати о поступном укидању мера.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x